Sănătatea oamenilor este pusă în pericol: 3.000 de medicamente esențiale au dispărut din farmacii
Oamenii sunt disperați după ce 3.000 de medicamente vitale au dispărut din farmacii. Medicul Tudor Ciuhodaru a venit cu o explicație.
Ar fi vorba despre unele dintre cele mai ieftine medicamente, de care mulți pacienți depind. Acest anunț a declanșat o alertă la nivel european.
" Vorbim despre o problemă de sănătate publică și de siguranță la nivel european. Din acest punct de vedere suntem pe un teren minat. În Italia, trei mii de medicamente generice, esențiale, care salvează vieți au dispărut.
Este prima dată când la nivel european nu mai există amoxicilina sau paracetamol. Din punctul meu de vedere situația este gravă și trebui tratată cu măsuri concrete. Vreau ca toți pacienții de la nivel european să beneficieze de aceste medicamente ieftine. Mi s-a părut contraproductivă propunerea de a crește taxele pentru astfel de medicamente mai ales într-o lume în care medicamentele generice sunt esențiale pentru 70% dintre afecțiuni.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Personal, am depus un demers legislativ la Comisia de Sănătate prin care ofer cinci soluții ca toți românii să beneficieze de aceste medicamente. Este extrem de important să existe un standard european de calitate în sănătate, adică o listă de medicamente esențiale care nu trebuie să lipsească niciodată la nivel european. ", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit Antena 3 CNN.
România se situează în topul țărilor atunci când vine vorba de consumul medicamentelor, lucru ce are și multe efecte negative.
Citește și: Modă periculoasă în rândul femeilor. Medicamentul antialergic care face fesele mai mari
” Este o consecință a faptului că România este de mulți ani pe primele locuri în ceea ce privește consumul de antibiotic. Se eliberează mai greu în farmacii, se dau întotdeauna numai antibioticele de primă intenție, cu foarte mare dificultate se acceptă înlocuirea unui antibiotic decât când există evidențe clinice foarte clare.
Lucrul ăsta trebuie ținut sub control, pentru că noi suntem pe primele locuri în ceea ce privește bacteriile multirezistente, iar infecțiile asociate asistenței medicale provocate de aceste bacterii pun viețile în pericol. ”, a declarat, recent, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.