Dana mierluț are 27 de ani. Nu a putut să meargă niciodată pe propriile picioare așa că atunci când era mică, singura relaxare era alături de mama ei, care o plimba cu scaunul rulant prin parcurile din jurul blocului în care locuiau. Și în anii 1990, ca și acum, locurile de joacă din Oradea nu erau concepute pentru a putea fi folosite și de către copilașii cu dizabilități.

Citește și: VIDEO- Tren de călători, în flăcări la Oradea: Aproximativ 20 de pasageri au reușit să iasă la timp din vagoane

Doina Mierluț, mama Danei: „Nu puteam folosi nici aparatele astea, hinta nici atât, toboganele nu se poate folosi pentru persoanele cu dizabilități. Erau practic degeaba? Da, pentru noi da. Ne plimbam sau emai socializau cu alți copii care care voiau să vină să joace cu ei.”

Situația nu s-a schimbat nici în 2023. Alături de profesorii unei școli pentru copii speciali am încercat un experiment, într-un parc din Oradea. Oricât s-au chinuit, cele două cadre didactice nu au reușit să o pună pe copilă în leagăn.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Rezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

„Ne confruntăm cu o situație destul de des întâlnită în parcurile din Oradea. Am încercat, n-am reușit. Ne imaginăm că dacă lanțul acesta ar fi oarecum mai sus, dar și șezutul să fie mult mai larg, eventual am încerca.”

O asociație a cumpărat două aparate în care copilașii cu probleme locomotorii se pot distra

Soluția a venit tot de la cei care în ciuda dificultăților, au învățat să ia viața în piept și să lupte cu destinul.

Când au văzut că nimeni nu mișcă un deget pentru integrarea copilașilor cu probleme, membrii mai multor asociații din oraș au organizat un turneu de fotbal caritabil, iar cu banii strânși au cumpărat două aparate speciale pe care le-au amplasat într-un loc de joacă.

„Avem în partea din spate o închizătoare de siguranță, pe care o deschidem, coborâm platforma sau rampa pentru a facilita accesul. Cu scaunul rulant o închidem la loc, după care îi dăm puțin avânt.”

„Acest aparat este destinat pentru trei copii cu dizabilități, au un loc de sprijin și sunt în siguranță. Dar fiind un parc incluziv sunt locuri destinate și copiilor fără dizabilități locomotorii, care pot să stea în picioare.”

Ovi Milian, președinte „Asociația Deficienților Locomotir Bihor: „Sunt foarte importante deoarece în foarte puține parcuri din țară sunt aparate pentru copiii cu dizabilități și ne-am gândit ca împreună să facem un mediu mai incluziv și să încercăm să fim un exemplu în direcția aceasta pentru comunitățile locale.”

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele verbale cu rezultatele voturilor- antena3.ro

De curând, Asociația Deficienților Locomotori Bihor a solicitat Primăriei Oradea să amplaseze astfel de aparate în viitoarele parcuri care se vor construi în oraș.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si