Din cauza temperaturilor extreme din întreaga peninsulă, sindicatele cer măsuri drastice pentru a proteja muncitorii din șantiere. Sindicatul de construcții Fillea CGIL a lansat cu acest prilej campania „Căldură extremă, risc dublu”, pentru a trage un emnal de alarmă la adresa muncitorilor și angajaților din domeniul construcțiilor, potrivit  presei italiene.

Semnal de alarmă pentru sănătatea muncitorilor din construcții din Italia. Temperaturile extreme tind să doboare un record

Potrivit aceleiași surse, șantierele publice, precum întreținerea drumurilor sau reamenajarea clădirilor, inclusiv cele private și din domeniul renovărilor pentru a profita de bonusurile de construcție, riscă să se închidă din cauza caniculei.

Citește și: S-au „ascuns” de caniculă la plajă

„Căldura extremă provoacă boli grave și crește riscul de accidente, mai ales pentru cei care fac munci obositoare sau lucrează în aer liber, cum ar fi lucrătorii din construcții", spune Fillea, care împreună cu confederațiile CGIL CISL UIL solicită guvernului o intervenție ad-hoc.

„Problema schimbărilor climatice și a fenomenelor extreme legate de acestea se află cu tărie printre prioritățile care trebuie abordate din partea sănătății și securității la locul de muncă.”,  a mai spus.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Fillea a mai explicat că noua campanie „Căldură extremă, risc dublu", a fost făcută „ pentru a le oferi muncitorilor informații utile pentru a preveni apariția patologiilor legate de căldură, pentru a ști cum să le recunoască la primele simptome, cum să se comporte în caz de urgență, ce este obligat angajatorul să le garanteze lucrătorilor și în ce condiții pot recurge la fondul de disponibilizare",

explică Fillea CGIL la prezentarea proiectului, propus și în principalele limbi vorbite de lucrătorii migranți care lucrează în acest sector, cum ar fi româna, albaneza, franceza și engleza.

Potrivit Fillea CGIL, pentru a proteja sănătatea și securitatea muncitorilor din construcții, propune ca în cazul în care temperaturile depășesc 35 de grade, reale sau percepute, angajatorului să i se ofere o soluție pentru a evita fenomenele meteorologice nefavorabile, după cum explică reglementările INAIL în vigoare, care au și ghiduri online.

În același timp, firmele trebuie să asigure și instrumente de detectare a temperaturii și umidității și, în cazul în care este necesar, programul de lucru și activitățile să fie reorganizate. 

Faza a doua pentru campania „Căldură extremă, risc dublu”

Campania promovată de Fillea CGIL a ajuns la a doua etapă după o lună de întâlniri cu lucrătorii. Pe internet a fost publicat și un videoclip de informare pe rețelele de socializare ale sindicatului și a fost produs un spot sportiv de treizeci de secunde, care a fost promovat pe cele mai importante circuite radiofonice din Italia în scopul sensibilizării publicului.

Citește și: Vultur epuizat și însetat, pe șoselele din Grecia. Șoferii i-au sărit în ajutor imediat și i-au oferit apă

Distribuirea de pliante a jucat un rol esențial, iar mesajul a fost tipărit în mai multe limbi pentru a putea fi interceptat de toți muncitorii din construcții.

„Temperaturile prea ridicate provoacă boli grave și cresc riscul de accidente, mai ales pentru cei care lucrează în aer liber cu sarcini mari”,

se arată în comunicatul de presă emis de CGIL.

Unele firme și-au reorganizat programul de lucru în raport cu temperaturile caniculare din Italia

Prin pliante, sindicatul și-a propus să scoată în evidență drepturile lucrătorilor și ale angajatorilor și, de asemenea, să aducă sfaturi utile pentru a preveni îmbolnăvirile și accidentele de muncă.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Clipe dramatice pentru doi părinți! Fiul lor de doar 3 ani a rămas blocat în mașina încinsă. S-au chinuit disperați să-l scoată de acolo

Ulterior mobilizării, sute de întreprinderi și-au reorganizat programul de lucru, iar multe au cerut Cassei Integrazione (fondul de disponibilizare) ca programul șantierelor de lucru să se închidă la ora 13.00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si