Sânzienele 2023. Sărbătoarea Sânzienelor are loc în fiecare an pe data de 24 iunie. Tot în aceeași zi este sărbătorită și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ziua de 24 iunie este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox și este zi cu dezlegare la pește în Postul Sfinților Petru și Pavel.

Sânzienele 2023.

Sânzienele 2023. Ce nu se face în această zi? Tradiții și obiceiuri

Sânzienele 2023. Ce semnifică sărbătoarea de Drăgaica?

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc cu șase luni înainte de cea a Domnului Hristos. Evenimentul este amintit de Sfântul Evanghelist Luca, în Evanghelia Sa.

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, care are loc pe data de 24 iunie, ar fi fost introdusă pentru a înlocui sărbătorile păgâne, care aveau sau natură agricolă sau naturistă, din epoca solstițiului de vară, de la data de 22-23 iunie.

Sânzienele erau văzute în trecut drept niște femei frumoase. Acestea sunt făpturi din mitologia românească, fiind asociate zânelor bune. Ele trăiesc în păduri sau pe câmpii și sunt responsabile pentru bogăția și abundența recoltelor. 

Citește și: Calendar ortodox 16 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Zi de post!

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Sânzienele 2023.

Sânzienele 2023. Ce nu se face în această zi? Tradiții și obiceiuri

Sânzienele 2023. Ce nu se face în această zi?

În  noaptea sărbătorii de Sânziene, animalele prind grai omenesc, iar dacă le asculți atent poți înțelege tainele pe care le vorbesc. Dansul

Sânzienelor este deseori ferit de ochii celor din jur. Superstițiile spun că cine îndrăznește să le perturbe jocul și să le privească se va îmbolnăvi și nu va găsi niciodată leac de vindecare.

Ziua Sânzienelor marchează și apropierea de mijlocul verii. Atunci când muncile agricole se află la final, iar oamenii se pregătesc pentru recoltarea roadelor muncii depuse. În noaptea de Sânziene cerurile se deschid, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor. Aceste dansuri se țin în locuri unde să nu fie văzute de oameni.

Foarte multe tradiții de Sânziene sunt legate de împletirea coronițelor de flori. Acest lucru se datorează puterilor mistice pe care Sânzinele le au. Acestea conferă plantelor  puteri tămăduitoare, aduc roade câmpurilor semănate, ajută la îmbogățirea florei și ursesc fetele pregătite pentru măritat.

Citește și: Zile cu dezlegare la pește în Postul Sf. Petru și Pavel 2023: Lista completă a sărbătorilor

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Dacă nu sunt serbate și respectate aceste tradiții de Sânziene, făpturile mistice se pot mânia pe oameni.

Sânzienele vor încerca să-i pedepsească pe cei care nu le-au sărbători și vor aduce boala și neputința în viața lor. Ele pot, de asemenea, să provoace furtuni îngrozitoare cu grindină și vijelii, care pot distruge recoltele ce le stau în cale.

Miturile diferă de regulă la o zonă geografică la alta. Nu doar în România sunt serbate. Suedezii au un festival special și foarte asemănător cu cel al Sânzinelor chiar în ziua de 24 iunie.

Citește și: Calendar ortodox 15 iunie 2023. Este sărbătoare cu cruce neagră joi! Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si