Close sidebar
Close sidebar

Sânzienele 2023. Legendă și superstiții pentru sărbătoarea de pe 24 iunie

Sânzienele 2023. Potrivit calendarului ortodox, în fiecare an, la data de 24 iunie, creștinii sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica, așa cum mai este cunoscută în popor. Iată ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare și ce alte superstiții sunt cunoscute în popor!

Laura Macovei,

Sânzienele 2023. Legendă și superstiții pentru sărbătoarea de pe 24 iunie

[Sursa foto: colaj]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sânzienele 2023. Precum la orice sărbătoare ce are cruce roșie în calendar, anumite activități zilnice sunt strict interzise. Iată care sunt tradițiile și ce nu au voie să facă creștinii în această zi.

Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite în fiecare an, pe data de 24 iunie, atunci când în calendarul ortodox este marcată și Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.

De Sânziene, credincioșii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar sărbătoarea mai este denumită popular și Drăgaica.

Ce sunt Sânzienele?

Potrivit tradiției,  Sânzienele  sunt considerate zâne bune, dar, ar trebui să fim foarte atenți, deoarece ele pot deveni și forțe dăunătoare, ajungând chiar să îi lovească pe cei păcătoși cu "lanțul Sânzienelor", pot stârni din senin vijelii și grindină, lăsând astfel câmpul fără rod și florile fără

leac.

Citește și: Postul Sfinților Petru și Pavel 2023: Zile cu dezlegare la pește!

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Sânzienele sau Drăgaica marchează mijlocul verii și e considerat și momentul optim pentru culegerea plantelor de leac. Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul.

Legendă și superstiții pentru sărbătoarea de pe 24 iunie

Sânzienele 2023. Legendă și superstiții pentru sărbătoarea de pe 24 iunie

[Sursa foto: arhiva]

Se spune că nu e bine ca în ziua de Sânziene să se muncească. Astfel, nu este bine să spele rufe, să calci, să coși, iar bărbații nu trebuie să meargă la câmp sau să muncească în gospodărie.

Potrivit unei superstiții străvechi, cei care nu respectă sărbătoarea Sânzienelor vor avea parte de ghinion, vor reuși să le stârnească furia și vor fi aspru pedepsiți.

Citește și: Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Rugăciunea pe care credincioșii trebuie să o rostească în această perioadă!

De asemenea, se mai crede că dacă nu sunt sărbătorite de ziua lor, Sânzienele se supără și aduc ploaie, grindină și vijelii, distrugând astfel recoltele. 

În ziua de Sânziene, în anumite regiuni ale țării, credincioșii obișnuiesc să facă pomenirea morților. Se dau de pomană pachete pentru sufletul celor adormiți, iar mormintele sunt înfrumusețate cu diverse flori.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI