Sânzienele Legendă. În religia creștină, Sânzienele sunt asociate nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, zi de mare sărbătoare pentru credincioși

Sânziene 2022

Sânzienele sau Drăgaica: legendă, tradiții și superstiții.

Legenda Sânzienelor

Mâine, pe 24 iunie 2021, au loc Sânzienele sau Drăgaica. Această sărbătoare este asociată cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și cu Aducerea Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Sânzinele fac parte dintr-un străvechi cult solar.

Denumirea acestora este preluată de la Sancta Diana- zeița silvestră. În vremea lui Dimitrie Cantemir, Sânzienele erau reprezentări fitomorfe și divinități antropomorfe. În popor ele duc cu gândul la ideea de femei frumoase, preotese ale soarelui, chiar divinități nocturne care se ascund prin pădurile întunecate, neumblate de oameni.

Citeste si: Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul: Tradiţii pentru această zi sfântă

În cultul geto-dacic străvechi al Soarelui, ele erau reprezentate de către traci într-o horă. Oamenii le-au numit în popor „iele” pe zânele năstrușnice. Ielele acestea sunt fecioare zănatice. Ele au puteri magice și o mare putere de seducție. Se spune că ielele trăiesc în văzduh, în păduri sau chiar în peșteri. De asemenea, pe malurile apei, la răspântii și apar doar la lumina lunii. Ielele se rotesc în horă în locuri retrase. Se zice că femeile dansează goale, cu părul desfăcut și cu clopoței la picioare.

Din popor se zice că acolo unde au dansat locul rămâne ars și iarba nu mai crește. Potrivit tradiției, în Noaptea Sânzienelor ielele se adună și dansează prin păduri. Persoanele care le văd vor rămâne mute sau înnebunesc de Sânziene 2021.

Sânziene 2022

Sânzienele sau Drăgaica: legendă, tradiții și superstiții.

Tradiții la români în noaptea de Sânziene

Tradiția românească spune că tot în   noaptea sărbătorii de Sânziene, animalele prind grai omenesc, iar dacă le asculți atent poți înțelege tainele pe care le vorbesc.

Dansul Sânzienelor este deseori ferit de ochii celor din jur. Superstițiile spun că cine îndrăznește să le perturbe jocul și să le privească se va îmbolnăvi și nu va găsi niciodată leac de vindecare.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

De asemenea, ziua Sânzienelor marchează și apropierea de mijlocul verii. Atunci când muncile agricole se află la final, iar oamenii se pregătesc pentru recoltarea roadelor muncii depuse. Conform tradiției, în noaptea de Sânziene cerurile se deschid, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor. Aceste dansuri se țin în locuri unde să nu fie văzute de oameni.

Citeste si:  Sărbători religioase iunie 2022: Calendar ortodox complet

Foarte multe tradiții de Sânziene sunt legate de împletirea coronițelor de flori. Acest lucru se datorează puterilor mistice pe care Sânzinele le au. Acestea conferă plantelor   puteri tămăduitoare, aduc roade câmpurilor semănate, ajută la îmbăgățirea florei și ursesc fetele pregătite pentru măritat.

Însă, dacă nu sunt serbate și respectate aceste tradiții de Sânziene, făpturile mistice se pot mânia pe oameni. Sânzienele vor încerca să-i pedepsească pe cei care nu le-au sărbători și vor aduce boala și neputința îân viața lor.

Ele pot, de asemenea, să provoace furtuni îngrozitoare cu grindină și vijelii, care pot distruge recoltele ce le stau în cale.

Există multe mituri legate de această zi importantă, iar ele diferă de regulă la o zonă geografică la alta. De altfel, nu doar în România sunt serbate. Suedezii au un festival special și foarte asemănător cu cel al Sânzinelor chiar în ziua de 24 iunie.

Astfel, în funcție de legendele care circulă în anumite zone ale țării, se spune că ielele ies la în grupuri. Ele pot fi văzute câte șapte sau câte trei. În Oltenia, de exemplu, se crede că cele trei iele care ies la dans sunt considerate a fi fiicele lui Alexandru Macedon. Deși mulți căutați să le întâlnească, ielele bune, sau sânzienele cum li se mai spune popular, stau ferite de ochii celorlalți. Ele trăiesc singure în munți, pe dealuri sau prin păduri.

Sânziene 2022

Sânzienele sau Drăgaica: legendă, tradiții și superstiții.

Superstiții

Despre Sânziene se spune că intensifică parfumul florilor, măresc puterea tămăduitoare a plantelor de leac. În plus, apără copiii de boli, cresc bobul grâului, sporesc rodul pământului, alungă grindina.

Tot ele înmulțesc păsările cerului, aduc femeilor prunci frumoși, iar fetelor mari, ursitul.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sânziene 2022. La mulți ani!

Sânzienele sau Drăgaica marchează mijlocul verii și e considerată și momentul optim pentru culegerea plantelor de leac. Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul.

Se zice că nu este bine să te speli în această zi pentru a nu spăla forțele magice care te înconjoară.

O superstiție legată de această zi a Sânzienelor 2022 zice că tinerii îndrăgostiți care vor face baie în râu sau în mare de Sânziene se vor iubi pentru tot restul vieții.

Citeste si: Ielele 2022. Povestea fascinantă a unei tradiții străvechi


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si