Săptămâna Mare 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții
Săptămâna Mare 2023. Săptămâna Patimilor este cea mai aspră săptămână din Postul Sfintelor Paști. Aceasta începe în Duminica Floriilor și se încheie în Sâmbăta Mare, pe 15 aprilie.
Săptămâna Mare 2023. În Săptămâna Mare, credincioșii trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri. Iată ce trebuie să facă aceștia în fiecare zi din Săptămâna Patimilor!
În prima zi a săptămânii, credinicioșii trebuie să scoată tot din casă la aerisit, să repare și să văruiască. Curțile trebuie măturate, se scot gunoaiele, se repară gardurile, șanțurile se curăță de nămol și se face curat la animale.
De asemenea, muncile la câmp sunt permise doar până miercuri.
În Marțea Mare se aspiră, se va da cu mătura și se vor spăla geamurile. Treburile grele trebuie făcute în această zi. De asemenea, potrivit tradiției, în Marțea Mare se fac muncile pe câmp, se spală și se face curățenie generală în gospodărie. În Marțea Mare trebuie să ardă candela toată ziua.
Marțea Mare, denumită și Marțea Seacă, este ziua în care Iisus le-a povestit celor 12 ucenici ai săi două parabole: Cea a celor 10 fecioare și a talanților. La Liturghie, preotul citește Pilda celor 10 fecioare. În această zi se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamuri şi se fac treburile grele pe lângă casă. Potrivit tradiției, Marţea Mare este ultima zi când se mai face muncă la câmp, când se spală şi se face curăţenie generală în gospodării.
În Marţea Mare, candela trebuie să ardă toată ziua.Citește și: Vinerea Mare 2023. Ce nu este bine să faci?
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Miercurea Mare este ziua în care se amintește momentul în care Maria Magdalena i-a spălat lui Iisus Hristos picioarele cu lacrimile proprii, în semn de căință. De asemenea, miercuri este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus fariseilor pentru 30 de arginți. În această zi se recomandă post, rugăciune și spovedanie, fiind o perioadă de pregătire spirituală pentru Paște.
În Joia Mare, credinicioșii trebuie să vopsească ouăle. Potrivit tradițiilor, în această zi, cei care vor vopsi ouăle vor fi feriți de boli și necazuri. Mai mult de atât, ouăle care sunt înroșite în Joia Mare, vor fi bune pe tot parcursul anului!
De asemenea, până Joi, femeile trebuiau să termine torsul din furcă, de frică să nu fie pedepsite de Joimăriţă, o femeie fioroasă care le pedepsea pe cele leneşe pe parcursul anului.
Ziua de Vineri, cunoscută drept Vinerea Patimilor, Vinerea Paștilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, este ziua în care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos, pentru iertarea păcatelor noastre. În această zi se ține post negru, nu se mănâncă ci doar se bea apă. Nu se fac copturi, iar pe seară trebuie să participăm la slujba Prohodului Domnului.
În mijlocul bisericii se așează o masă cu Epitaful deasupra, o pânză pe care se află imprimată icoana înmormântării Domnului. Creștin-ortodocșii vor trece pe sub această masă, pentru a simboliza suferința prin care a trecut Iisus pe drumul Crucii.În Sâmbăta Mare trebuie să facem ultimele pregătiri pentru Paște. În această zi este sacrificat, de obicei, mielul. Pe mesele creștinilor, în ziua de Paște, nu lipsesc preparatele precum drobul de miel, borșul de miel, friptura, ouă, cozonaci. În această zi, gospodinele fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște și ultimele retușuri în locuințe.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: Săptămâna Mare 2023. Ce nu este bine să se mănânce în ultima săptămână înainte de Paște?