Săptămâna Mare 2023. După  Duminica Floriilor începe Săptămâna Mare.  Credincioșii intră pe 10 aprilie, în ultima săptămână din Postului Paştelui, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.

Începând cu seara de Florii, până în Vinerea Mare, în toate bisericile creștin-ortodoxe, preoții săvârşesc Deniile. 

Tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Patimilor

Iată ce nu este bine să faci în Săptămâna Mare!

Tradiția spune că fiecare zi din Săptămâna Mare are o semnificație aparte care are legătură cu Învierea Domnului Iisus Hristos. 

În Săptămâna Mare se ține post negru, nu se mănâncă nimic, până spre seară.

Citește și: VIDEO- De Paște, angajații preferă prime, nu cadouri

Femeile încep curățenia de Paște. Ele trebuie să aerisească întreaga locuință, pentru a ieși toate relele de peste iarnă.

De asemenea, se spală, se văruiește și se spală.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

“Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”  

În prima zi din Săptămâna Mare,  luni, în biserică se citește istoria lui Iosif cel preafrumos patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. 

Marți  se mai numește și Marțea Seacă. Aceasta este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, moment în care Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu.

Săptămâna Mare 2023. Tradiții și obiceiuri importante

Săptămâna Mare 2023. Tradiții și obiceiuri importante

[Sursa foto: PixaBay]

Marți, creștinii sunt îndrumați către priveghere, adică să fie pregătiți să îl întâmpine pe Iisus.

Miercuri  se pomenește Iuda, la denii. Acesta a fost apostolul care i-a trădat pe Iisus Hristos, dar și pe Maria. În unele zone din țară, există obiceiul ca miercuri seara, copiii să meargă cu colindul. La sfârșitul colindului, aceștia primesc ouă roșii pentru a le înroși Joia Mare.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Joi  are loc Denia celor 12 Evanghelii. Sunt amintite patru momente grele și anume: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns pe Apostoli în jurul său și la care s-a instituit Taina Împărtășaniei, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă.  

De asemenea, în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouă roșii. Acesta reprezintă sângele lui Iisus Hristos.

Citește și: Marțea Mare 2023. Ce nu ai voie să faci în această zi?

Vinerea Neagră  este considerată cea mai tristă zi. Potrivit tradiției, Iisus Hristos a fost adus la judecată, bajtocorit și răstignit. Apoi a fost ucis și îngropat. Pe seară au loc Deniile. În acest moment, credincioșii ocolesc biserica de trei ori. Ei trec apoi pe sub Sfântul Aer, Epitaf. Credicnioșii vin acasă cu lumina Prohodului a punerii Domnului Iisus în mormânt. De asemenea, trebuie să înconjoare casa cu lumânarea aprinsă.

În  Sâmbăta Mare, Iisus Hristos a fost îngropat. Credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În această seară se vor aprinde luminile și are loc slujba Învierii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si