Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână înainte de Paște, sărbătoarea Învierii Domnului. Este o săptămână plină de semnificații, iar creștinii au această perioadă la dispoziție pentru a se pregăti din mai multe puncte de vedere pentru sărbătoarea Paștelui.

În Săptămâna Mare, în biserici se oficiază slujbe foarte importante, cum ar fi Deniile, iar acasă, oamenii încep pregătirile de Paști.

Săptămâna Mare începe pe data de 28 aprilie 2024, când sărbătorim Duminica Floriilor  (sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim) și se încheie pe data de 4 mai 2024, în Sâmbăta Mare, înainte

de Paște (care pică pe 5 mai). Iată ce tradiții și obiceiuri există pentru fiecare zi din Săptămâna Patimilor.

invierea domnului

Săptămâna Mare este ultima săptămână înainte de Paște, când sărbătorim Învierea Domnului.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi din Săptămâna Mare 2024

În fiecare zi din Săptămâna Patimilor regăsim câte o semnificație importantă, un înțeles și mesaje aparte. Această sărbătoare este despre comemorarea ultimelor zile din viața Mântuitorului.

Citește și: Ce se dă de pomană în Sâmbăta Floriilor din 2024?

Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare

În Lunea Mare, gospodinele încep curățenia de Paște. În această zi se scoate totul afară, se aerisește casa, se aspiră, se spală și chiar se zugrăvește. Acest obicei este menit să alunge spiritele rele din locuința creștinului.

Se spune că dacă te prinde Paștele fără curățenie în casă și în gospodărie, un blestem groaznic se poate abate asupra ta.

Tradiții și obiceiuri în Marțea Mare

Marțea Mare este denumită și Marțea Seacă și este o zi importantă în care creștinii sunt îndemnați să se curețe și să se spele „ritualic”, conform Motivul.ro. În acest fel, ei vor ține la distanță bolile și vor avea parte de sănătate.

Tot în această zi de sărbătoare, femeile pot continua curățenia, dacă nu au finalizat-o în Lunea Mare.

Ele pot continua să șteargă geamurile și să facă alte treburi casnice. Se pot spăla rufele în această zi, iar accentul se pune pe curățenia generală înainte de sosirea sărbătorilor pascale.

Marțea Mare este ultima zi dedicată curățeniei locuinței și gospodăriilor înainte de Paște.

slujba in biserica

În fiecare zi din Săptămâna Patimilor se oficiază Deniile în toate bisericile din țară.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Tradiții și obiceiuri în Miercurea Mare

În Miercurea Mare, bărbații pot face treburi pe câmp, însă nu se spală și nu se calcă, deoarece este mare păcat. În această zi, bărbații trebuie să stea în gospodărie și să își ajute nevestele cu diverse treburi.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

În Miercurea Mare, credincioșii țin post negru pentru a fi protejați de boli și de Sfânta Miercure, în cursul anului.

Un obicei vechi spune că cenușa din sobă trebuie aruncată în Miercurea Mare peste straturile din grădină. Bătrânii de pe la sate spun că în această zi de sărbătoare, cenușa va avea puteri magice și va ajuta plantele din curțile oamenilor să aibă rod bogat mai târziu, conform condoleante.ro

În unele zone ale României există obiceiul ca la lăsarea serii, copiii să meargă să colinde din poartă în poartă, pentru ca mai apoi să primească ouă pentru a le înroși înainte de Paște.

Citește și: Tradiții de Sf. Gheorghe în 2024: Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

Joia Mare din Săptămâna Patimilor este ziua în care se vopsesc ouăle, de obicei în culoarea roșu. Aceasta simbolizează sângele vărsat de Iisus Hristos.

În această zi se ține post cu mâncare uscată. La biserici nu se mai bat clopotele, dar se bate toaca, iar creștinii care s-au spovedit merg să se împărtășească.

Aceasta este și ziua în care gospodinele se pregătesc de Paște din punct de vedere culinar. Tradiția spune că ele pregătesc drobul, cozonacii, pasca, dar și altele asemenea.

În această zi se dau de pomană diverse alimente și preparate pentru sufletele celor trecuți în neființă.

oua rosii de paste

Gospodinele înroșesc ouăle de Paște în Joia Mare din Săptămâna Patimilor.

[Sursa foto: Freepik]

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

Vinerea Mare mai este numită și Vinerea Neagră și este cea mai tristă dintre zilele pătimirii lui Iisus Hristos. În această zi se comemorează chinurile prin care acesta a trecut, inclusiv răstignirea, moartea și îngroparea sa. În această zi se oficiază denia Prohodului Domnului în bisericile din țară.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

În Vinerea mare nu se spală rufe, nu se pregătesc bucate, nu se lucrează și nici nu se înroșesc ouăle. În această zi este recomandat postul negru. În mâncare nu trebuie să se pună oțet și nici să se mănânce urzici.

Cei care aleg să facă diverse treburi prin casă în această zi se pot îmbolnăvi.

slujba paste

În Sâmbăta Mare, noaptea, creștinii merg să ia Lumina Sfântă de la Ierusalim

[Sursa foto: Libertatea]

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Gheorghe 2024? Mesaje și urări de La mulți ani

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare

Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor, după care urmează Paștele. În această zi se cântă în biserici Liturghia Sfântului Vasile, iar spre seară se aprind luminile în biserici, semn că Învierea Domnului se Apropie.

Ca tradiții și obiceiuri, în această zi sunt sfințite de către preoți pasca, bucatele și ouăle înroșite pentru Paște, semn că Postul Paștelui s-a sfârșit.

Creștinii merg să ia Lumina Sfântă de la Ierusalim, în apropierea miezului nopții și își spun „Hristos a înviat!” și răspund cu „Adevărat a înviat!”. Apoi, ei se salută în acest mod timp de 40 de zile, până la Înălțarea Domnului.

În Sâmbăta Mare, femeile se spală pe cap, își aranjează părul, se îmbracă în haine curate de sărbătoare, iar în general, creștinii se roagă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si