Săptămâna Patimilor, numită și Săptămâna Mare, este ultima săptămână din Postul Paștelui. Această perioadă are scopul de a-i pregăti pe creștini pentru Învierea Domnului.

Săptămâna Patimilor este în perioada 28 aprilie- 4 mai 2024, iar apoi urmează Paștele, pe data de 5 mai 2024.

În Săptămâna Patimilor, creștinii se pregătesc atât trupește, cât și sufletește. Este bine ca în această perioadă credincioșii să înăsprească postul atât cât pot.

Iată ce trebuie să faci în Săptămâna Patimilor și ce tradiții și obiceiuri există pentru fiecare zi în parte.

saptamana patimilor

Săptămâna Patimilor are loc în perioada 28 aprilie - 4 mai 2024, conform Calendarului ortodox.

[Sursa foto: condoleante.ro]

Tradiții pentru fiecare zi în parte în Săptămâna Patimilor 2024

Fiecare zi din Săptămâna Patimilor este deosebit de importantă. Află ce este bine să facă în fiecare zi în parte din Săptămâna Mare pentru a te pregăti corect pentru Învierea Domnului.

Citește și: Când se trece pe sub masă în Postul Paştelui 2024?

Tradiții în Lunea Mare

Pregătirile pentru sărbătoarea Paștelui încep încă din prima zi a Săptămânii Patimilor. În Lunea Mare este bine să se aerisească casa, să se facă curățenie generală, iar dacă este cazul, aceasta este o zi bună pentru a zugrăvi. Orice încercare de a reîmprospăta locuința este binevenită, pentru a alunga spiritele rele.

Nu este bine să te prindă Paștele fără curățenie în casă. Se spune că un blestem oribil se poate abate asupra celui care este nepregătit.

Tradiții în Marțea Mare

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor este a doua zi și ultima în care se mai poate face curățenie în casă și în gospodărie, dacă aceasta nu a fost finalizată în Lunea Mare.

Totodată, dacă curățenia generală a fost finalizată cu o zi înainte, în Marțea Mare se pot pune la punct mici detalii cum ar fi spălatul rufelor.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

paine aliment de post

Este recomandat ca în ultimele zile din Postul Paștelui să se țină post negru.

[Sursa foto: Freepik]

Tradiții în Miercurea Mare

În Miercurea Mare se pot face muncile câmpului. Cu toate acestea, gospodinele nu au voie să calce sau să spele. Cele care o fac vor păcătui. Tradiția spune că în această zi este bine ca bărbații să își dedice timpul și micilor treburi gospodărești și să își ajute soțiile la nevoie.

În Miercurea Mare se ține post negru pentru a te feri de boli și de spiritele malefice pe tot parcursul anului, potrivit condoleante.ro

Un obicei vechi spune că în unele zone ale României, atunci când se lasă seara, copiii merg prin vecini și colindă din poartă în poartă. Ei primesc ouă pentru a le înroși în Joia Mare, înainte de Paște.

Se spune că cenușa din sobă trebuie aruncată peste straturile de pământ din grădină în Miercurea Mare. O credință veche spune că cenușa are puteri magice și ajută plantele să aibă un rod bogat.

Citește și: Tradiții de Florii pentru 2024: Ce nu este bine să faci în Duminica Floriilor?

Tradiții în Joia Mare

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor se vopsesc ouăle. Ele pot fi vopsite în mai multe culori, dar este indicat ca ele să fie vopsite în roșu, culoarea care simbolizează sângele vărsat de Mântuitor.

În această zi, femeile pregătesc preparatele de Paște. Se prepară cozonacii, drobul, pasca și alte mâncăruri festive pentru sărbătoarea Paștelui.

În Joia Mare se împart diverse alimente de pomană, pentru sufletele celor decedați. Tot în această zi, oamenii se mai pot spovedi și împărtăși, conform crestinortodox.ro

Tradiții Vinerea Mare

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor se mai numește și Vinerea Neagră. În această zi, creștinii comemorează chinurile prin care Iisus Hristos a trecut, printre care răstignirea, moartea și îngroparea sa după trecere în neființă.

În Vinerea Mare se oficiază denia Prohodului Domnului în toate bisericile din țară, iar creștinii participă în număr mare la această slujbă religioasă deosebit de importantă.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune- radioimpuls.ro

În această zi nu este permis spălatul rufelor, iar gospodinele nu mai pot pregăti mâncăruri. Cei care aleg să lucreze sau să facă diverse treburi casnice prin casă riscă să se îmbolnăvească.

deniile in saptamana mare

Denia Prohodului Domnului se săvârșește în Vinerea Mare.

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Paștele Blajinilor în 2024: Ce semnifică, de fapt, această sărbătoare și pe ce dată are loc?

Tradiții în Sâmbăta Mare

Sâmbăta Mare încheie Săptămâna Patimilor. În următoarea zi pică Paștele.

În Sâmbăta Mare se cântă în biserici Liturghia Sfântului Vasile, iar la lăsarea serii se aprind luminile în bisericile din toată țara pentru a anunța că Învierea Domnului este tot mai aproape.

Tradiția care este păstrată cu sfințenie inclusiv în zilele noastre este ca creștinii să ducă la biserică pasca, ouăle și mâncărurile pregătite pentru ca preotul să le sfințească. Înainte de a merge la biserică, ei se spală pe cap și se îmbracă în haine curate de sărbătoare.

Credincioșii merg la miezul nopții să ia Lumina Sfântă de la Ierusalim. Începând cu această noapte, ei încep să își spună formulele „Hristos a Înviat!” și „Adevărat a Înviat” (ca răspuns), iar apoi continuă să se salute în acest fel timp de 40 de zile până la Înălțarea Domnului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si