Cazanele Dunării au o lungime de 9 km și se află în zona în care fluviul trece prin Munții Carpați. De o parte și de alta sunt pereți din stâncă, iar Dunărea curge în aceste locuri cu peste 5 m/s. Apa poate ajunge și la o adâncime de 75 de metri.

Iată câteva dintre cele mai frumoase atracții de vizitat la Cazanele Dunării

1.

Chipul lui Decebal

Aproape de golful Mraconia, se poate observa, sapat in stanca, chipul lui Decebal, statuia lui Decebal avand dimensiunile 55m inaltime si 25 m – latime. Chipui lui Decebal este sculptat în stânca Cazanelor Mici și este cea mai mare sculptură din Europa, având o înălțime de 55m și o lațime de 25 m. Această sculptură a fost finalizată în 2004, fiind finanțată din fonduri proprii de către afaceristul Iosif Constantin Drăgan. La aceasta au lucrat 12 sculptori alpiniști. Turiștii sunt impresionați de dimensiunile acesteia, deoarece este mai înaltă decât statuia lui Christos din Rio de Janeiro și aproape la fel de înaltă precum Statuia Libertății.

2. Tabula Traiana

Aflată la ieșirea de pe malul sârbesc, în imediata apropiere a statuii lui Decebal. Este un monument vechi de peste 2000 ani, ridicat de împăratul Traian, în cinstea marșului trupelor imperiale romane în drum către Dacia în anul 105.

Are o lungime de 4 metri și o înălțime de aproape 2 metri. Tabula reprezintă 2 delfini, un vultur și un text ce prezintă împăratul roman și reușitele militare ale acestuia.

3. Cetatea Trei Turnuri Trikule

Denumirea acesteia a fost preluată din limba turcă, denumire sugestivă pentru scopul militar al construcției fortificate. A fost ridicată în secolul XV pentru a opri avansul imperiului otoman spre vest.

Astăzi din cetate au mai rămas trei turnuri, restul cetății fiind inundată o dată cu amenajarea lacului Porțile de Fier. Când nivelul apei este crescut rămân vizibile doar 2 dintre turnurile cetății.

4. Peștera Ponicoava

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Această peșteră se află pe malul stând al Dunării, pe cheile Ponicoavei, la trecerea prin masivul Ciucaru Mare. Peștera are o adâncime de 60 metri și o lungime de peste un kilometru și jumătate, fiind cea mai mare din această zonă a țării. Pentru a o vizita se poate ajunge în peșteră și cu barca. Peştera Ponicova este declarată rezervaţie speologică datorită unor resturi de fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramică foarte veche şi a unor specii endemice. Vizitarea se recomandă să se facă în perioada lunilor mai – octombrie, cu excepţia perioadelor de viitură când este posibil ca Galeria Ponicovei să fie inundată total sau parţial.

5. Mănăstirea Mraconia

Aflată pe valea Mraconiei, mănăstirea are un aspect inedit datorită faptului că a fost ridicată peste ape, vechiul lăcaș de cult fiind sacrificat împreună cu alte monumente și obiective turistice pentru realizarea lacului de acumulare Porțile de Fier.

Noua mănăstire se ridică peste ape, pe marginea acestora, fiind susținută pe piloni de beton și poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Ruinele vechii mănăstiri au fost înghițite de apele lacului de acumulare și mai pot fi observate doar atunci când nivelul apelor este foarte scăzut, reprezentând o imagine extrem de impresionantă datorită formei de cruce a zidurilor rămase ce se întrezăresc la suprafața apei în anumite condiții.

Șapte atracții de vizitat dacă mergi la Cazanele Dunării
Șapte atracții de vizitat dacă mergi la Cazanele Dunării

6. Parcul Național Porțile de Fier

Acesta este unul dintre cele mai mari parcuri naturale din țara noastră. Se întinde pe 115.665 de hectare, are 140 de km lungime și este situat pe teritoriul a două județe, Caraș-Severin și Mehedinți. Parcul Național Porțile de Fier cuprinde 18 rezervații.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: Cum se scrie corect: masterand sau masterant?

7. Stânca Babacaia

În locul în care începe Clisura Dunării, există o stâncă înaltă de 7 metri, care se ridică chiar deasupra fluviului. Stânca Babacaia, căci despre ea este vorba, are un far și o cruce, iar legenda din spatele ei este una extrem de interesantă.

Se mai spune despre aceasta că un turc, care era foarte gelos, și-a legat soția de această stâncă, pentru că era convins că aceasta îi este infidelă. În acest fel, soțul credea că femeia va recunoaște că îl înșală. Tocmai de aceea, stânca poartă numele de ”Babakai”, care în traducere înseamnă ”căiește-te”.

Cazanele Dunării este un loc cu care natura a fost foarte darnică, un loc cu multă frumusețe și cu foarte multe atracții de vizitat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si