Sărbătoare 1 noiembrie 2021: Sfinţii doctori fară de arginti Cosma şi Damian
Sfinţii doctori fară de arginti Cosma şi Damian sunt sărbătoriți de creștini în fiecare an pe 1 noiembrie.
Sfintii Cosma si Damian au trait in secolul al IV lea. S-au nascut dintr-un tata pagan si o mama crestina, in Asia Mica. Datorita vindecarilor daruite oamenilor, ei sunt cunoscuti si sub numele de doctori fara arginti. Au primit acest nume pentru ca vindecarea era data nu de medicamente, ci de Hristos. Pentru acest motiv ei nu primeau niciun fel de plata de la pacientii lor.
Trebuie sa retinem ca orice sfant alina suferintele oamenilor, dar unii au fost si doctori: Cosma si Damian (1 noiembrie), Chir si Ioan (31 ianuarie), alti sfinti ce poarta numele Cosma si Damian (1 iulie) si Pantelimon (27 iulie).
Slăviţilor făcători de minuni şi Doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian! Iubindu-L pe Hristos Dumnezeu din tinereţile voastre, nu numai meşteşugul doctorilor aţi învăţat, ci mai ales har neîmpuţinat al tămăduirii tuturor bolilor aţi primit de la Dumnezeu. Pentru aceasta, şi pe noi, care cădem înaintea cinstitei icoanei voastre, degrab auziţi-ne.
Pe copiii care cer ajutorul vostru la învăţătură povăţuiţi-i cu rugăciunile voastre, ca, râvnind vieţuirii voastre, să afle nu numai cele pământeşti, ci mai ales să sporească în cucernicie şi în credinţa cea dreaptă. Celor ce zac de boală şi s-au deznădăjduit de ajutorul omenesc, dar aleargă la voi cu credinţă fierbinte şi rugăciune osârdnică, tămăduire dăruiţi-le cu cercetarea voastră cea milostivă şi de minuni făcătoare; aşijderea şi pe cei ce din pricina bolilor grele au căzut în trândăvire, în puţinătate de suflet şi în cârtire, cu harul cel dat vouă de Dumnezeu întăriţi-i în răbdare şi îndrumaţi-i ca să priceapă sfânta şi desăvârşita voie a lui Dumnezeu în ce ne priveşte şi să se facă părtaşi ai harului mântuitor al lui Dumnezeu. Pe toţi cei ce aleargă la voi cu osârdie ocrotiţi-i de bolile cele crunte, şi apăraţi-i de moartea năprasnică, şi cu puternica voastră mijlocire înaintea lui Dumnezeu păziţi-i neclintiţi în dreapta credinţă şi ajutaţi-i în sporirea duhovnicească, ca împreună cu voi să se învrednicească în veacul ce va să vină a lăuda şi a slăvi numele cel preasfânt şi de mare cuviinţă al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.Citeste si: Calendar ortodox 30 octombrie 2021. Ce sărbătoare importantă este sâmbătă?
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cosma este un nume de familie românesc. Este forma românească a numelui grecesc Kosmas.
Kosmas provine din cuvântul „kosmos”, care la greci avea înțelesul de „ordine”, „așa cum trebuie”.
Printre alte forme ale acestui nume se întalnește: Cosmin, Cosmina, Cosimo, Cuzmin, Cozmin, Kozma și Kozima.
Damian şi Damiana sunt de origine greacă şi provin din verbul „damao” care înseamnă „a supune „, „a aşeza”.
Aşadar înţelesul numelui este „cel care îmblânzeşte”, „cel care potoleşte”. În lumea creştină răspândirea lor nu este foarte mare.
Sf. Mc. Cosma şi fratele sau Damian au rămas în istorie în calitate de medicii care tratau bolnavii fără să fie plătiţi, „doctorii fără de arginţi”.
Se spune că Împăratul Justinian era grav bolnav si s-a rugat celor doi sfinti, după care subit s-au vindecat. Drept recunoştinţă acesta a restaurat biserica din Constantinopol, unde erau aflate moaştele celor doi.