Sărbătoare 1 septembrie 2023: Ce se spune despre Începutul Anului Bisericesc?

Anul bisericesc creștin-ortodox începe la 1 septembrie și se termină la 31 august. Prima mare sărbătoare din Anul Bisericesc este nașterea Maicii Domnului, iar ultima mare sărbătoare este Tăierea Capului lui Ioan Botezătorul. 

Citește și: Nașterea Maicii Domnului 2023: Ce semnificație are sărbătoarea de pe 8 septembrie? Tradiții și obiceiuri românești de Sfânta Maria Mică

În ultima zi a anului bisericesc, pe 31 august, se pomenește Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului. Potrivit tradiției, Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu că dovadă a învierii și înălțării ei cu trupul la cer.

Anul bisericesc începe pe data de 1 septembrie, însă anul liturgic își are inceputul în ziua Sfintelor Pasti. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Anul liturgic creștin-ortodox este împărțit în trei mari perioade liturgice: a) Perioada Triodului (perioada prepascală); b) Perioada Penticostarului (perioada pascală); c) Perioada Octoihului (perioada postpascală).

Octoihul este perioada liturgică cea mai lungă din anul bisericesc, care durează din lunea de după Duminica Tuturor Sfinților și până în Duminica Vameșului și Fariseului.

Citește și: Tradiții de Sf. Maria Mică 2023. Ce se face și ce nu se face pe 8 septembrie 2023?

Octoihul are ca sărbătoare centrală Nașterea Domnului urmată de Bobotează și reînnoiește, prin slujbele Bisericii, activitatea profetică, didactică și învățătorească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în care El a dat lumii învățătura dumnezeiască a Evangheliei Sale.

Începutul Anului Bisericesc- ce semnificație are

Sărbătoare 1 septembrie 2023: Ce se spune despre Începutul Anului Bisericesc? Potrivit traditiei iudaice, în ziua de 1 septembrie, Dumnezeu a inceput lucrarea de creare a lumii si tot in aceasta zi, Mantuitorul a pus inceput activitatii Sale de propovaduire a Evangheliei.

Anul bisericesc începe pe 1 septembrie 2023

Sărbătoare 1 septembrie 2023. Anul bisericesc sta sub ocrotirea Maicii Domnului. Acest lucru ne este descoperit si in troparul slujbei in care ii multumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a daruit in anul care a trecut si Il rugam sa binecuvinteze anul care incepe.

Sărbătoare 1 septembrie 2023. Pe data de 1 septembrie il sarbatorim si pe Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul- parintele erei crestine. Canonizarea Sfantului Dionisie Exiguul s-a facut in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 8-9 iulie 2008.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si