Sărbătoare 14 octombrie 2021: Ce nu este bine să faci de Sf. Parascheva. Este cruce roşie în calendarul ortodox!
Sărbătoare 14 octombrie 2021. Sfânta Parascheva este sărbătorită, în fiecare an pe 14 octombrie. Află ce nu este bine să faci în această zi sfântă. Este cruce roşie în calendarul ortodox!
Author: Alina Raducu joi 14 octombrie 2021 , 08:32
Sărbătoare 14 octombrie 2021: Ce nu este bine să faci de Sf. Parascheva. Este cruce roşie în calendarul ortodox! Iată ce tradiții și superstiții există în această zi de sărbătoare pentru creștini!
Anual, în data de 14 octombrie, credincioşii o preznuiesc pe Sfânta Parascheva, aceasta fiind cunoscută popular și ca “Sfânta Vineri de Toamnă”.
Sărbătoare 14 octombrie 2021: Ce nu este bine să faci de Sfânta Parascheva?
De Sf. Parascheva se ţine post, nu se munceşte, iar în tradiţia românească este ziua în care se prezice starea vremii.
Tradiția spune că Sfânta Parascheva îi fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi. Astfel, i se mai spune şi Sfânta Vineri. În această zi nu se mănâncă de dulce, nu se lucrează şi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi.
La ţară, de această sărbătoare, bătrânii nu făceau nici focul în sobă, pentru a nu atrage asupra casei lor nenorociri. De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în acasă, pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap. În tradiţie se spune că fetele care cos şi care spală în ziua Sfintei Parascheva vor rămâne nemăritate.
Astfel, conform unei datini străvechi legată de sărbătoarea Sfintei Parascheva, dacă ziua de 14 octombrie va fi una ploioasă, atunci iarna va veni mult mai repede.
Mai mult, ciobanii trebuie să se uite cu atenție la felul în care dorm oile, iar dacă acestea sunt îngrămădite, atunci înseamnă că iarna va fi una grea, în timp ce dacă oile sunt răsfirate, iarna va fi blândă și nu le va pune probleme gospodarilor.
Chiar dacă este o zi în care se ţine post, nici fructe nu se consumă în această zi. Este vorba despre cele închise la culoare şi pepenele roşu, deoarece acestea amintesc de sacrificiul martiric. De Sf Parascheva se împarte în must și vin nou, dar și pâine sau lipie. Tot în această zi, se prezice și vremea. Se spune că dacă este o zi frumoasă sau mohorâtă, la fel vor fi şi celelalte sărbători de peste an.
Chiar și ciobanii anticipează vremea în funcţie de oile lor, dacă acestea stau adunate una lângă cealaltă, este semn că va urma o iarnă grea.
Calendar ortodox 14 octombrie 2021: Cine a fost Sfanta Cuvioasa Parascheva?
Sfânta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea in satul Epivata din Tracia. Parintii acesteia erau crestini, dar si bogati avand multe averi. Cuvioasa a fost botezata si crescuta de catre parintii ei in credinta crestina.
A fost o fire foarte evlavioasa, mergea de fiecare data cand se ivea ocazia la biserica Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu impreuna cu mama ei. La varsta de 10 ani, intr-o zi cand era in biserica a auzit urmatoarea fraza din Evanghelie: ”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.