Sărbătoare 14 septembrie 2023. În fiecare an, în această zi, Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii.

Ce nu ai voie să faci sub nicio formă pe 14 septembrie. Află ce spun preoții!

Ce nu se face sub nicio formă de sărbătoarea Sfintei Cruci?

Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii se sărbătorește anual pe 14 septembrie. Sărbătoarea apare în Calendarul Ortodox cu cruce roșie.

În această zi trebuie să postim pentru că această sărbătoare amintește de patimile și moartea Domnului Iisus Hristos.

Este o zi dedicată postului și rugăciunii. Postul ținut pe 14 septembrie trebuie să fie un post aspru, fiind considerat un post de vindecare atât pentru trup, cât și pentru suflet.

În această zi se evită consumul de usturoi, prune, pește și nuci, iar postul trebuie să se limiteze la consumul de apă pentru curățarea trupului și a sufletului.

De ziua Crucii, sub nicio formă, nu trebuie să se spele. Nu este bine ca oamenii să spele pentru a evita pericolele și problemele. De asemenea, este interzi tăiatul lemnelor pentru a preveni intrarea șerpilor în case.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Nu este recomandat să se realizeze activități sportive, dar nici mersul la muncă, pentru evitarea primejdiilor. Este recomandat purtarea de monede sau alte lucruri binecuvântate care aduc prosperitate și belșug.

 Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii. Află ce nu se face sub nicio formă de sărbătoarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii. Află ce nu se face sub nicio formă de sărbătoarea Sfintei Cruci

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci

În Ziua Crucii, se spune că pământul se închide și creaturile mici, precum insectele, reptilele și plantele care și-au făcut apariția în primăvară, își găsesc adăpost.

Conform tradiției, înainte de a se retrage în pământ, șerpii se adună într-un singur loc și creează o piatră prețioasă, cunoscută sub numele de nestemată, care se crede că are puterea de a vindeca toate bolile.

Cu ocazia acestei sărbători, viile și butoaiele cu vin sunt sfințite, iar strugurii de pe ultimul butaș al viei rămân neculeși, fiind denumiți "strugurii lui Dumnezeu" și lăsați ca o ofrandă pentru păsări.

De asemenea, în unele regiuni, se organizează petreceri în jurul unui foc aprins cu tulpinile uscate ale viței de vie. La biserică, busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul sunt sfințite în această zi pentru a oferi protecție împotriva bolilor în timpul iernii.

Citește și: Calendar ortodox 13 septembrie 2023. Ce sărbătoare este miercuri

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si