Sărbătoare 16 aprilie. Sâmbăta lui Lazăr are loc pe 16 aprilie, cu o zi înaintea Floriilor, fiind ultima zi în care se pot face pomeni în Postul Paștelui. 

Semnificația zilei

Sâmbăta lui Lazăr are o însemnătate aparte pentru credincioși. Este ziua în care Iisus Hristos l-a înviat din morți pe Lazăr. Potrivit rânduilelilor bisericești, la fiecare pomenire a celor ador­miți, Lazăr este chemat să se roage pentru ei: „.

..pentru rugăciunile Sfântului și Dreptului Lazăr cel înviat a patra zi din morți...”.

Citeste si: Programul magazinelor de Florii 2022. Cum funcționează supermarketurile în zi de sărbătoare?

Totodată, învierea lui Lazăr înseamnă biruința vieții asupra morții, iar pentru credincioși este invitația sau chemarea de a ieși din moarte și de a intra în Viață prin Hristos, Domnul Vieții. De asemenea, Învierea lui Lazăr întărește credința oamenilor în Învierea de Apoi. Sâmbăta lui Lazăr mai poartă și numele de „Moşii de Florii” sau „Sâmbăta Morţilor” iar în toate bisericile din ţară se săvârșesc slujbe de pomenire a celor adormiţi. 

sărbătoare 16 aprilie Sâmbăta lui Lazăr

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta lui Lazăr

În Sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Floriilor, femeile nu torc deloc. Pentru ca nu cumva morții, care așteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ.

Potrivit tradiției creștine, în Sâmbăta lui Lazăr, nu se spală, nu se coace și credincioșii încearcă să trăiască în cumpătare.

Se mai spune că această zi este una dedicată iertării, așadar este bine să îi ierți pe cei care ți-au greșit și să nu te superi sau să te cerți cu nimeni.

De asemenea, în Sâmbăta lui Lazăr, se merge „cu Lăzărelul”, la colindat, și se spune un anumit cântec dedicat lui ”Lăzărel”, obicei care încă se mai păstrează la sate.

Tot în această zi este important ca hainele să fie scoase la aerisit.

Fetele pun sub un păr altoit o oglindă şi cămaşa pe care o vor îmbrăca a doua zi, așa încât, la răsărit, soarele să încarce obiectele cu magia lui. Se spune că fetele vor fi mai frumoase și mai atrăgătoare în ochii băieților.  

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În Sâmbăta lui Lazăr se coc și se împart ”plăcintele lui Lazăr”. De asemenea, în Sâmbăta Floriilor copiii colindă pe la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate.

Citeste si: Preţ pască 2022: Câţi bani vor scoate românii din buzunar?

Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit.

Astfel, colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”.

Bătrânii respectă tradiţia și în zilele noastre şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

sărbătoare 16 aprilie Sâmbăta lui Lazăr

Sfintele Mucenite Agapi, Hionia si Irina; Sambata lui Lazar - Pomenirea mortilor

[Sursa foto: creștinortodox.ro]

Ce sărbătoare este sâmbătă, 16 aprilie?

Sâmbătă, 16 aprilie, în calendarul creștin ortodox sunt prăznuite Sfintele Mucenite Agapi, Hionia și Irina, fiind dezlegare la ulei și vin. 

În anul 304 trei surori din Tesalonic (Grecia), Agapia, Hionia și Irina au fost întemnițate pentru că s-au găsit la ele mai multe cărți de rugăciune și epistole. Mai erau învinuite că împreună cu alte trei creștine, Casia, Filipa și Eutihia și un bărbat anume Agaton, nu au vrut nici să jertfească, nici să mănânce din carnea adusă la templu, notează basilica.ro.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Sărbătoare 16 aprilie 2022: Ce nu este bine să faci în Sâmbăta lui Lazăr?

Totodată, cele trei surori au fost supuse judecății, însă ele au răspuns și au mărturisit pe Hristos cu mult curaj în fața judecătorului Dulcețiu.

Pentru aceasta Agapia și Hionia au fost arse de vii în următoarea zi, iar sora lor mai mică, Irina, a fost adusă din nou în fața judecătorului. Însă, nici Irina nu a renunțat la credința creștină, deși primise felurite amenințări. În consecință, ea a primit cununa muceniciei, asemenea surorilor sale, fiind arsă de vie. 

Tot în această zi, în Biserica Ortodoxă se prăznuiește una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, și anume învierea lui Lazăr. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim. 

Citeste si: Minivacanța de Paşte 2022: Câte zile libere vor avea românii

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si