Sărbătoare azi, 2 iunie 2022. Este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. În această zi creștinii se salută cu "Hristos S-a înălțat!" și "Adevărat S-a înălțat!". Care sunt tradițiile și obiceiurile care trebuie respectate? 

Pe ce dată este Înălţarea Domnului în 2022?

Înălțarea Domnului 2022 se va sărbători   pe data de 2 iunie  la 40 de zile după Învierea Domnului, care mai este denumită și sărbătoarea Sfintelor Paști.

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022: Pe ce dată pică în calendarul ortodox şi ce tradiţii se respectă în această zi sfântă?

La patruzeci de zile după Înviere, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii Săi, Hristos s-a înălțat la Cer, luându-și locul de-a dreapta Tatălui, potrivit Sfintei Scripturi.

La sărbătoarea Înălțării Domnului Iisus Hristos, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi se merg acasă și ciocnesc oup roșii cu cei dragi, rostind: ”Hristos s-a înălțat!” și ”Adevărat s-a înălțat!”.

Care sunt tradițiile și obiceiurile de Înălțarea Domnului?

Din ziua Înălțării și până la Rusalii, oamenii se salută cu „Hristos S-a Înălțat”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat”.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

În ziua de Înălțare se aduc la biserică ouă roșii, pască, dar și alte bucate care se împart în numele celor adormiți.

La sate se obișnuiește ca de Înălțarea Domnului, sătenii să poarte la brâu, frunze de nuc și de leuștean, pentru că așa a avut și Isus Hristos când S-a înălțat la ceruri.

Tot la sate, în ziua de Înălțare, oamenii împodobesc casele cu crenguțe de paltin, iar vitele sunt bătute cu funze de leuștean pentru a fi sănătoase tot restul anului.

Se spune că oamenii care mor în preajma Înălțării Domnului vor ajunge direct în Rai.

Potrivit unei legende, la Nașterea lui Iisus, cai au făcut gălăgie nechezând, ar Fecioara Maria i-a blestemat să nu se mai sature decât în ziua Înălțării. De aceea Înălțarea Domnului mai este cunoscută și sub denumirea de Paștele Cailor.

Ce nu este bine să faci de Înălțarea Domnului?

Ca în cazul oricărei sărbători importante există o serie de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie. Astfel, este impotant de știut că de sărbătoarea Înălțării Domnului nu se spală rufe și nici nu este bine să faci treburi în gospodărie. 

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Având în vedere că sărbătoarea este cu cruce roșie, se spune că cei care vor face aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinioane și necazuri. 

În această zi credincioșii trebuie să fie mai buni și să evite certurile. Nu este bine ca în această zi să se adreseze vorbe urâte, jigniri sau reproșuri.

Citeste si: Este Înălţarea Domnului, 2 iunie 2022 zi liberă de la stat? Anunţ important


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si