Close sidebar
Close sidebar

Sărbătoare 20 decembrie 2022: Ce trebuie să faci de Ignat și ce sfânt este prăznuit în calendarul ortodox?

Sărbătoare 20 decembrie 2022. Sărbătoare importantă pentru toți creștinii ortodocși marți, 20 decembrie 2022. Iată ce sfânt este cinstit în această zi în Biserica Ortodoxă!

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sărbătoare 20 decembrie 2022. În fiecare an, pe data de 20 decembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul.  

Pe data de 20 decembrie are loc Ignatul. În această zi se taie porcul pe care urmează să îl mâncăm de Crăciun. Iată ce tradiții trebuie respectate în această zi!

Cine a fost Sfântul Ignat?

Sfântul Ignat a trăit pe vremea când Iisus propovăduia oamenilor despre Împărăția Cerurilor, iar Mântuitorul l-a purtat în brațe, Sfântul devenind astfel purtător al cuvântului lui Dumnezeu la popoarele păgâne. 

Citește și: Astăzi începe Postul Crăciunului! Ce nu ai voie să faci în următoarele 40 de zile

Tradițiile populare de Sfântul Ignat spun că acesta este frate cu Moș Crăciun. Se spune că Sfântul a bătut la ușa unui om și l-a anunțat că după el vine Moșu Crăciun și fiecare gospodar trebuie să taie un porc pentru copiii săi. În această zi, fiecare trebuie să taie porcul și se spune că Sfântul Ignat li se arată porcilor, anunțându-le moartea și luându-le sufletele.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Călin Georgescu trece pe primul loc și în diaspora. Elena Lasconi reduce diferența față de Marcel Ciolacu- antena3.ro

Potrivit semnificației numelui său, cel care a fost purtat de Dumnezeu sau cel care poartă pe Dumnezeu, se spune că Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul a fost copiul pe care Iisus Hristos l-a dat ca pildă de smerenie Apostolilor, potrivit acestei interpretări: „Și chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor și a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii,

nu veți intra în Împărăția cerurilor. Deci, cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în Împărăția cerurilor”. (Matei 18, 2-4), potrivit crestinortodox.ro.

Tradiții și obiceiuri de Ignat 2022

1. Sângele animalului, amestecat cu mei şi lăsat să se usuce, este bun pentru afumat copiii când se sperie sau când au guturai.

2. După sacrificarea porcului, în casă este adusă mai întâi căpăţâna porcului, cu râtul înainte, ca să meargă bine treaba în gospodărie.

3. În anumite zone ale ţării există obiceiul ca stăpânul casei să ia din sângele scurs din porc şi să deseneze o cruce pe fruntea copiilor, pentru ca aceştia să crească rumeni şi sănătoşi.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Călin Georgescu trece pe primul loc și în diaspora. Elena Lasconi reduce diferența față de Marcel Ciolacu- antena3.ro

Citește și: Calendar ortodox decembrie 2022: Cele mai importante sărbători

4. Părul de porc se păstrează şi cu el se afumă copiii atunci când se crede ca sunt deocheaţi. Cu el se afumă şi adăposturile vitelor, pentru a le proteja de atacul animalelor sălbatice.

5. Diferite organe ale porcului sacrificat sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale omului sau animalelor şi în practici magice de vindecare a unor boli atribuite deochiului, spiritelor malefice.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI