Sărbătoare 23 aprilie 2023.  Sfântul Gheorghe se celebrează pe data de 23 aprilie. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Această zi vine cu o serie de tradiții și obiceiuri care trebuie respectate de credinicioși. 

Iată care sunt acestea!

O tradiție foarte cunoscută de Sfântul Gheorghe este împodobirea casei cu plante ce marchează renașterea naturii. În Muntenia se pun crengi de stejar sau de păr, în Transilvania se pun rug verde și leuștean. 

În Banat, casele se împodobesc cu rug sau frunze de fag sau gorun.

Potrivit tradițiilor populare, aceste simboluri vegetale au rol de a proteja gospodăria de acțiunea spiritelor rele.

Înainte de a răsări soarele, oamenii se scaldă într-o apă curgătoare, pentru a fi sănătoși tot anul.

Busuiocul care se seamănă înainte de a răsări soarele este bun pentru cinste. Persoana care se va spăla cu rouă de pe el, va fi cinstit de toată lumea. De asemenea, cine va dormi în această zi, va lua somnul mieilor și va fi somnoros pe tot parcursul anului.

Rugăciunea care trebuie rostită de Sfântul Gheorghe

Sărbătoare 23 aprilie 2023. Cruce roșie în calendarul creștin-ortodox

Sărbătoare 23 aprilie 2023. Cruce roșie în calendarul creștin-ortodox

„Sfinte Mare Mucenice, ai viețuit după vrednicia numelui tău. Ai luat pe umerii tăi Crucea lui Hristos și ai lucrat pământul cel înțelenit de înșelarea diavolească. Ai stat în slavă înaintea scaunului Celui Ce le stăpânește pe toate.

Fă-te acum mijlocitor al nevoilor noastre! Îngrădește-ne pe noi, nevrednicii, cu rugăciunile tale. Fii izbăvitor al celor robiți de păcate, ocrotitor al săracilor, doctor al bolnavilor. Fii îndrumător al celor rătăciți în întunericul acestei lumi. Izbăvește-ne, ca un milostiv, din toată nevoia. Și alungă tulburarea păcatelor și a primejdiilor de multe feluri. Și ne învrednicește pentru rugăciunile tale, să fim și noi buni cultivatori ai pământului vieții noastre!

Sfinte Gheorghe, cu inima ta mereu atentă față de alții, cu sufletul tău treaz, tu veneai în ajutorul sufletelor aflate în strâmtorare. Vezi, Sfinte Gheorghe, cum drumul meu este aspru, greu, uneori dureros. Susține-mi curajul împotriva descurajării care mă pândește. Să se deschida ochii spre Lumina. Pentru ca eu sa pot intrezari Iubirea nemarginita a Tatalui meu care ma asteapta si pe care sa-l iubesc.

Sfinte Gheorghe, fara teama de chinuri si de moarte in fata puterilor acestei lumi, tu ai laudat maretia Dumnezeului crestinilor si ai distrus idolii. Si astazi, ni se propun mai degraba idoli spre slujire in loc sa-l adoram pe adevaratul Dumnezeu. Ajuta-ne sa rezistam atractiei acestor false divinitati pentru a ne incredinta si darui Tatalui nostru si Mantuitorului nostru, Hristos. Amin.''

Calendar ortodox aprilie 2023

Sărbătoare 23 aprilie 2023. Cruce roșie în calendarul creștin-ortodox

Sărbătoare 23 aprilie 2023. Cruce roșie în calendarul creștin-ortodox

Iată calendarul creștin-ortodox complet al sărbătorilor din luna aprilie 2023!

1- Sâmbătă: Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Mc. Gherontie; (Sâmbăta a V-a din Post- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

2- Duminică: Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) Duminica a V-a din Post (a Cuv. Maria Egipteanca); Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 1, voscr. 9

3- Luni: Sf. Cuv. Nichita Mărt. și Ilirie; (Post. Nu se fac nunți)

4- Marți: Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima; (Post. Nu se fac nunți)

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

5- Miercuri: Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el; (Post. Nu se fac nunți)

6- Joi: † Sf. Sfințit Mc. Irineu, ep. de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida; (Post. Nu se fac nunți)

7- Vineri: Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărt., ep. Mitilenei; (Post. Nu se fac nunți)

8- Sâmbătă: Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, ep. Romei; (Sâmbăta lui Lazăr- Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

9- Duminică: (Denia Sf. și Marii Luni) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți) (†) Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica a VI-a din Post- a Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18

10- Luni: Sf. și Marea Luni; Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima; (Denia Sf. și Marii Marți) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

11- Marți:  Sf. și Marea Marți; †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, ep. Pergamului Asiei; (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

12Miercuri: Sf. și Marea Miercuri; †) Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărt., ep. Pariei; (Denia Sf. și Marii Joi) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

13- Joi: Sf. și Marea Joi; Sf. Sfințit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul; (Pomenirea morților- Denia celor 12 Evanghelii, a Sf. și Marii Vineri) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

14- Vineri: Sf. și Marea Vineri- Scoaterea Sf. Aer; †) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, ep. Romanului; Sf. Ier. Martin Mărt., ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida; (Denia Prohodului Domnului, a Sf. și Marii Sâmbete) (Zi aliturgică) (Post negru. Nu se fac nunți)

15- Sâmbătă: Sf. și Marea Sâmbătă; Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent;(Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16- Duminică: (Nu se fac nunți) (†) Învierea Domnului (Sfintele Paști); Ap. Fapte I, 1-8; Ev. Ioan I, 1-17

17- Luni: (†) A doua zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul);Sf. Sfințit Mc. Simeon, ep. Persiei;(Nu se fac nunți)

18- Marți: (†) A treia zi de Paști (Drumul spre Emaus);Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul; (Nu se fac nunți)

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

19- Miercuri: Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche;Sf. Sfințit Mc. Pafnutie; (Harți. Nu se fac nunți)

20- Joi: † Sf. Ier. Teotim, ep. Tomisului;Sf. Cuv. Teodor Trihina;(Nu se fac nunți)

21- Vineri: †) Izvorul Tămăduirii;†) Cinstirea Ic. M. D. Siriaca de la M. Ghighiu; Sf. Sfințit Mc. Ianuarie, ep. de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra, împ.; (Harți. Nu se fac nunți)

22- Sâmbătă: Sf. Ier. Teodor Sicheotul, ep. Anastasiopolei; (Nu se fac nunți)

23- Duminică: †) Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie; Duminica a II-a după Paști (a Sf. Ap. Toma); Ap. Fapte XII, 1-11; Fapte V, 12-20; Ev. Ioan XV, 17-27; XVI, 1-2; Ioan XX, 19-31; glas 1, voscr. 1

24- Luni: †) Sf. Ier. Mărt. Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta;

25- Marți: †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului; Sf. Ap. și Ev. Marcu;

26- Miercuri: Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, ep. Amasiei; Sf. Cuv. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

27- Joi: Sf. Sfințit Mc. Simeon, ruda Domnului, ep. Ierusalimului;Sf. Ap. Zinon, Marcu și Aristarh;

28- Vineri: Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia;(Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

29- Sâmbătă: Sf. 9 Mc. din Cizic; Sf. Cuv. Memnon, făcătorul de minuni;

30- Duminică: Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu, fratele Sf. Ap. și Ev. Ioan; Sf. Ier. Donat, ep. Evriei;Duminica a III-a după Paști (a Mironosițelor);  Ap. Fapte VI, 1-7; Ev. Marcu XV, 43-47; XVI, 1-8; glas 2, voscr. 4.

Citește și:    Săptămâna Mare 2023. Tradiții și obiceiuri pentru Săptămâna Patimilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si