In articol:
Senatul României a adoptat pe 2 iunie 2014 proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională.
Pe 3 decembrie 2014, Camera Deputaţilor a adoptat Legea nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională, şi, pe 16 decembrie 2014, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind promulgarea acestei legi.
Sărbătoare 24 ianuarie 2021. Ziua în care, în 1859, colonelul moldovean Alexandru loan Cuza a fost ales domnitorul Țării Româneşti, devenind primul lider al Principatelor Unite și, după câțiva ani, al statului unitar România, este marcată pe 24 ianuarie.
Sărbătoare 24 ianuarie 2021. Ce s-a întâmplat pe vremea domnitoruluiu ALexandru Ioan Cuza
Cuza era domnitorul Moldovei din 5/17 ianuarie 1859. La laşi, cei care susțineau unirea dețineau 33 de locuri din cele 55 ale Adunării Elective, dar erau înscrişi nu mai puțin de 38 de candidați. Aceştia s-au retras pe rând în favoarea lui Alexandru loan Cuza. Ultima opțiune, Grigore Sturdza se dovedise că are obligații față de interesele Rusiei și ale Poloniei, astfel că Alexandru loan Cuza a fost ales cu unanimitate de voturi.
Citeste si: Ce s-a întâmplat, de fapt, pe 24 ianuarie și de ce este o zi așa importantă pentru România
Citeste si: Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!- kfetele.ro
Citeste si: Lângă cine și unde va fi înmormântat Silviu Prigoană- radioimpuls.ro
Citeste si: Mesaje de 24 ianuarie 2021. Urări originale pentru Mica Unire: ”Este ziua tuturor românilor, La mulți ani!”
Abia pe 4 decembrie 1861, Poarta Otomană recunoaşte unirea pe durata domniei lui Cuza. Perioada domniei lui Alexandru loan Cuza coincide cu reformele de unificare și modernizare a instituțiilor din cele două principate. Împroprietărirea țăranilor şi secularizarea averilor mănăstireşti, ca și opțiunile personale ale domnitorului au atras opoziția elitelor sociale din acele vremuri şi au încurajat zvonuri privind intenția lui Cuza de a instaura o dinastie personală, astfel că, la 11 februarie 1866, acesta a fost obligat să abdice. În locul său a fost adus pe tron principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, constituția adoptată în acel an denumind noul stat România.