Sărbătoare 25 decembrie 2022. Este  sărbătoare cu cruce roșie duminică, pe 25 decembrie,  atunci când  creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului Iisus Hristos. 

Sărbătoare 25 decembrie 2022.

Sărbătoare 25 decembrie 2022: Ce trebuie să faci în prima zi de Crăciun

[Sursa foto: PixaBay]

Sărbătoare 25 decembrie 2022: Nașterea Domnului Iisus Hristos

Nașterea Domnului este sărbătorită de toți creștinii, dar de demult Crăciunul era sărbătorit doar de creștinii din Apus și Răsărit. În Apus sărbătoarea Nașterii Domnului a fost sărbătorită prima dată pe 25 decembrie în jurul anului 375 în Biserica din Antiohia și mai târziu la Constantinopol în anul 379.

Citește și: Prima zi de Crăciun 2022: Tradiții și obiceiuri pentru 25 decembrie

În prima jumătate a secolului al V-lea sărbătoarea Nașterii Domnului din data de 25 decembrie a fost introdusă în Biserica Alexandriei, a Ierusalimului și în multe alte zone. 

Tradițiile de Crăciun  sunt păstrate și astăzi și au fost lăsate moștenire de la strămoșii romani. Printre cele mai cunoscute tradiții de Crăciun există: colindatul, împodobitul bradului sau masa de Crăciun cu familia.

La naşterea lui Iisus Hristos, imnul păcii şi al împăcării între cer şi pământ, între Dumnezeu şi oameni pe care l-au cântat îngerii la Bethleem a fost: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire” (Luca 2, 14).

E important de știut că Iisus Hristos S-a născut cu trupul o singură dată la Bethleem, dar Se naște duhovnicește permanent în inimile și sufletele creștinilor prin Biserică, rugăciune, Sfânta Liturghie și Sfintele Taine.

Sărbătoare 25 decembrie 2022.

Sărbătoare 25 decembrie 2022: Ce trebuie să faci în prima zi de Crăciun

[Sursa foto: PixaBay]

Sărbătoare 25 decembrie 2022: Ce trebuie să faci în prima zi de Crăciun

Iată care sunt lucrurile pe care este bine să le faci pe 25 decembrie, în prima zi de Crăciun!

Copiii merg la colindat și acum are loc Vicleimul sau Irozii. Tinerii pun în scenă momentul Nașterii lui Iisus Hristos și șiretenia lui Irod care a poruncit ca toți copiii mai mici de doi ani să fie omorâți.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

La masa de Crăciun trebuie să se asculte colinde, cântece ritualice de belșug, de rodire a ogoarelor și de armonie în relațiile cu cei din jur. Despre colinde se spune că sunt aducătoare de belșug.

Citește și: Mesaje Ajunul Crăciunului 2022: Felicitări și urări pentru cei dragi. ”Pe la ferestre cad steluțe, iar pe foc sunt sărmăluțe, bradul e împodobit, moșul e din nou grăbit...”

E bine să se mănânce pește la micul dejun. Credincioșii care au rostit în prima zi de Crăciun o rugăciune înainte de micul dejun și au mâncat pește, au reușit să realizeze tot ceea ce și-au dorit, pe parcursul anului nou, chiar în situații dificile. 

Pentru ca sporul casei să nu se risipească, negustorii și oamenii de afaceri împlinesc un ritual: din ziua de Crăciun ei încep să noteze într-un caiet seria banilor cheltuiți în fiecare zi. În timp, s-a constatat că prin acest obicei, gospodarul nu mai face cheltuieli neprogramate și paguba fuge din căminul său.

Potrivit tradițiilor pentru prima zi de Crăciun, este de bun augur ca locuința să fie împodobită cu flori roșii (Floarea Crăciunului și Cactusul de Crăciun) și coronițe din ramuri de brad.

Ornamentele de culoare roșie și verde inspiră membrilor familiei și celor dragi gânduri bune, armonie și păstrează sentimentele de dragoste în familie și cu cei dragi

E bine să fie făcută o pomană pentru amărâți, pentru a avea parte de bogăție.

Tradiția spune că zilele de 24, 25, 26 și 27 decembrie reprezintă, de fapt, cele patru anotimpuri. Data de 25 decembrie anunță cum va fi vremea în vara anului următor, ziua de 24 decembrie spune cum va fi vremea în primăvara care vine; data de 26 decembrie spune cum va fi toamna următoare- ploioasă sau secetoasă, iar în ziua de 27 decembrie se spune cum va fi vremea în iarna anului viitor. Cunoscând aceste tradiții, credincioșii vor ști cum să programeze prioritățile pe care le au în anul viitor.

Sărbătoare 25 decembrie 2022.

Sărbătoare 25 decembrie 2022: Ce trebuie să faci în prima zi de Crăciun

[Sursa foto: PixaBay]

Prima persoană care trece pragul casei trebuie să fie un bărbat brunet. Se spune că acest oaspete aduce norocul în casă și în viața persoanelor pe care le vizitează în prima zi de Crăciun. Tradițiile strămoșești spun că nu este bine ca un bărbat roșcat să intre în casele noastre pentru că tot anul ne vom confrunta cu necazuri cauzate de intrigi și de abuzuri de tot felul.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Mesaje de Crăciun 2022: Cele mai frumoase urări şi felicitări cu Crăciun Fericit și un An Nou plin de împlinire, bucurie și sănătate

Preoții spun că prima și a doua zi de Crăciun sunt sărbători cu Cruce Roșie în calendarul ortodox, astfel,  nu trebuie să facem treburi casnice, mai ales să spălam rufe. Nu este interzis, însă, să facem curățenie în casă, să dăm cu mătura după ce strângem masa de Crăciun.

Tradiția spune că în prima zi de Crăciun este bine să se mănânce măcar un măr, pentru a avea parte de sănătate tot anul viitor. Ca să ai trupul plăcut mirositor în anul care va veni, fă-ți baie în prima zi de Crăciun. Este important de știut că nu e bine să faci același lucru și pe 1 ianuarie, în prima zi a anului 2023.

Citește și: Sărbători Fericite! Mesaje de Crăciun 2022: urări și felicitări creștine

Pentru a scăpa de resentimentele dușmanilor în tot anul care vine, este bine să agățăm buchețele de busuioc și crengi de vâsc la ferestre. Nu se mătură și nu se scoate gunoiul din casă până în a doua zi de Crăciun, pentru a avea parte de spor în muncă de fiecare zi.

Calendar ortodox 2022 decembrie- sărbători

Iată    calendarul ortodox     pentru luna decembrie 2022!

1 J Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv (Tedeum- Ziua Națională a României) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
2 V Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Miropi; Sf. Porfirie Cavsocalivitul; Sf. Ier. Solomon, arhiep. Efesului (Post. Nu se fac nunți)
3 S †) Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sf. Prooroc Sofonie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
4 D † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVII-a după Rusalii (Tămăduirea femeii gârbove); Ap. Efeseni VI, 10-17; Ev. Luca XIII, 10-17; glas 8, voscr. 3
5 L †) Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
6 M †) Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
7 M †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ier. Ambrozie, ep. Mediolanului (Milano) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
8 J Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
9 V Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
10 S Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
11 D Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVIII-a după Rusalii (a Sf. Strămoși; Pilda celor poftiți la cină); Ap. Coloseni III, 4-11; Ev. Luca XIV, 16-24; glas 1, voscr. 4
12 L †) Sf. Ier. Spiridon, ep. Trimitundei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
13 M †) Sf. Ier. Dosoftei, mitr. Moldovei; † Sf. M. Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
14 M Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie (Post. Nu se fac nunți)
15 J Sf. Sfințit Mc. Elefterie, ep. Iliriei; Sf. Mc. Antia și Suzana; Sf. Cuv. Pavel din Latro (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16 V Sf. Prooroc Agheu; Sf. Teofana, împ. (Post. Nu se fac nunți)
17 S Sf. Prooroc Daniel și Sf. trei tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
18 D †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiep. Ierusalimului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sf. Părinți după trup ai Domnului; Genealogia Mântuitorului); Ap. Evrei XI, 9-10; 32-40; Ev. Matei I, 1-25; glas 2, voscr. 5
19 L Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Cuv. Aglaia, Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei; (Post. Nu se fac nunți)
20 M Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
21 M Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle (Post. Nu se fac nunți)
22 J †) Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 V Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiep. Neocezareei (Zi aliturgică) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Nu se fac nunți)
24 S Sf. Mc. Eugenia (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului) (Ajunul Crăciunului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 D (†) Nașterea Domnului (Crăciunul) (Nu se fac nunți)
(†) Duminica Nașterii Domnului; Ap. Galateni IV, 4-7; Ev. Matei II, 1-12; glas 3, voscr. 6
26 L A doua zi de Crăciun; †) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie, ep. Sardelor (Nu se fac nunți)
27 M A treia zi de Crăciun; † Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărt. (Nu se fac nunți)
28 M Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia (Harți. Nu se fac nunți)
29 J Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu (Nu se fac nunți)
30 V Sf. Mc. Anisia fecioara; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon, arhim. (Harți. Nu se fac nunți)
31 S Odovania Praznicului Nașterii Domnului; Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Sâmbăta după Nașterea Domnului) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) (Nu se fac nunți)

Citește și:    Când este Ignatul 2022? Tradiţii şi obiceiuri


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si