In articol:
- Ce semnificație are sărbătoarea Izvorul Tămăduirii
- Tradiții de Izvorul Tămăduirii. Ce nu este bine să faci în această zi?
- Calendar ortodox 29 aprilie: Sfinții nouă mucenici din Cizic?
Sărbătoare 29 aprilie 2022. În calendarul creştin ortodox, în ziua de vineri din Săptămâna luminată, mai exact perioada cuprinsă între Duminica Învierii şi Duminica Tomii sau prima duminică după Înviere, este prăznuită sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.
Citeste si: Zile libere de Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea?
În calendarul creştin ortodox, în ziua de vineri din Săptămâna luminată, mai exact perioada cuprinsă între Duminica Învierii sau a Sfintelor Paşti şi Duminica Tomii sau prima după Înviere, figurează una dintre sărbătorile ortodoxe foarte importante.
Ce semnificație are sărbătoarea Izvorul Tămăduirii
Izvorul tămăduirii şi este o sărbătoare cu „ţinere", adică slujba este săvârşită în biserică, o zi bisericească importantă în care se face slujbă şi mai ales Sfânta Liturghie, urmată de sfinţirea mică a apei.
În acest an, Izvorul Tămăduiri 2022 se sărbătorește pe data de 29 aprilie 2022.
Tradiția spune că Leon cel Mare cu putin timp înainte să ajungă împarat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului.
Citeste si: Pe ce dată se sărbătoresc Sf. Constantin şi Elena 2022? Tradiţii şi obiceiuri
Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.
A auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie sa te ostenesti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure si luând cu mâinile apa tulbure potolește setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati”.
Tradiții de Izvorul Tămăduirii. Ce nu este bine să faci în această zi?
În unele regiuni ale ţării, de Izvorul Tămăduirii se mai practică „Jurământul juvenil”. Această ceremonie se face în fiecare an în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, pe criterii de prietenie și de afinitate sufletească. Astfel, tinerii trebuie să împlinească mai multe momente rituale; ei trebuie să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte cu valoare sentimentală: un colac, un vas de lut sau o lumânare.
O altă tradiție, numită înfrăţitul, un legământ între băieţi, un legământ între fete, are drept scop ajutorul reciproc între cei care au împlinit ritualul, în cele mai dificile momente din viaţa lor.
De asemenea, persoanele mature împlinesc acest legământ, după care ei îşi spun surori, frați, veri şi verişoare şi se comportă ca şi cum ar fi rude. Scopul acestui legământ este acela de a fi de ajutor celui cu care „s-a legat”, până la moarte.
Citeste si: Rugăciune de seară pentru copii
În tradiţia populară, bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. Totodată, cu agheasma mică se stropesc încăperile din gospodărie.
În tradiția populară se mai spune că, Izvorul Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai bună zi din an.
În această zi sfântă, se sfințesc apele pentru a scăpa de spiritele rele. De regulă, preotul sfințește apa și apoi îi stropește pe credincioși, în timp ce se cântă următoarele cuvinte: „Mântuiește, Doamne, poporul tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea ta păzește pe poporul Tău”.
Calendar ortodox 29 aprilie: Sfinții nouă mucenici din Cizic?
În această zi Biserica Ortodoxî îi pomenește pe Sfinții nouă mucenici din Cizic.
Sfinţii nouă mucenici din Cizic. Cei nouă mucenici: Teognis, Ruf, Antipatru, Teostih, Artemon, Magnu, Teodot, Tavmasie şi Filimon († 303-305), au suferit numeroase chinuri în timpul persecuţiei lui Diocleţian (284-305) pentru că au refuzat să se lepede de Hristos. În cele din urmă au suferit moarte martirică prin decapitare, basilica.ro.
Trupurile lor, care au fost învrednicite de Dumnezeu cu darul nestricăciunii, au fost găsite de către creştinii din Cizic în timpul împăratului Constantin Cel Mare (306-337).
Citeste si: Izvorul Tămăduiri 2022: Cum se ia Aghiasma Mică?