Sărbătoare 8 noiembrie 2022. Pe data de 8 noiembrie 2022, creștin ortodocșii prăznuiesc Sfinții Mihail și Gavril. Iată ce tradiții trebuie respectate în această zi!

Cine au fost Sfinții Mihail și Gavril?

La data de 8 noiembrie, creștinii sărbătoresc Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Este cruce roșie în calendarul ortodox!

Soborul Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil este una dintre cele mai importante sărbători creștine, cu ocazia căreia, mii de români își sărbătoresc ziua de nume.

Există câteva lucruri pe care credincioșii nu trebuie să le facă în această zi sfântă.

În tradiția creștină, Sfinții Mihail și Gavriil sunt cei care duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu.

Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie în haine de ostaș, având în mână o sabie de foc.

Citeste si: Se spală de Sfinții Mihail și Gavril 2022? Este sărbătoare mare pe 8 noiembrie

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Sfântul Arhanghel Gavriil este purtătorul vestii milei dumnezeiești fată de oameni. Se spune că acest sfânt a vestit ca Fiul lui Dumnezeu Se va întrupa din Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc.

În icoane apare în veșminte sacerdotale, purtând în mână ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sfera cu însemnele lui Hristos, astfel arătând ca el este mesagerul mântuirii umanității.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Mihail și Gavril

O tradiţie regăsită şi în Transilvania, şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, “turta areţilor” (areţii fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărţiţi de oi).

De Sfinții Mihail și Gavriil, areţii sunt sloboziţi din nou în staulul oilor. Turta, preparată din grâu sau porumb, este aruncată între oi şi de felul în care cade depinde rodul din primăvară: dacă turta cade cu faţa în sus, oilor le va merge bine şi vor făta uşor; turta căzută cu

faţa în jos meneşte de rău – oile vor făta greu şi mulţi miei vor pieri înainte de a veni pe lume. Obiceiul este legat de „statutul” acordat Arhanghelilor Mihail şi Gavriil de patroni ai oilor.  

În sâmbăta de dinaintea acestei sărbători se face pomană pentru morţi, iar în ziua de 8 noiembrie este bine ca fiecare om să aprindă o lumânare, întrucât aceasta îi va fi lumină pe lumea de dincolo.

Nu se lucrează deloc în ziua acestei sărbători, căci, se spune în popor, cei care vor munci se vor chinui rău înainte să moară. Tot în această zi se amestecă berbecii cu oile, în scopul împerecherii. Se pregăteşte şi o turtă, care se aruncă între oi, şi dacă aceasta cade cu faţa în sus, este un semn că mioarelor le va merge bine atunci când vor făta.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Mihail și Gavril 2022? Lista completă

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si