Sărbătoare 9 iulie 2022: Cruce neagră în calendarul ortodox! Ce nu este bine să faci în această zi?
Sărbătoare 9 iulie 2022. Iată ce sărbătoare importantă este prăznuită sâmbătă în Biserica Ortodoxă! Ce sfinți sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox!
Sărbătoare 9 iulie 2022. În fiecare an, pe data de 9 iulie, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Pangratie. În aceeași zi este prăznuită și Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Mânăstirea Nemțește. În calendarul ortodox sărbătoarea este marcată cu cruce neagră.
Sărbătoare 9 iulie 2022: Cine a fost Sf. Pangratie?
Sfântul Pangratie s-a născut în Antiohia.
El a ajuns împreună cu părinții săi în Ierusalim, pentru a vedea minunile săvârșite de Iisus Hristos. Ajuns în Ierusalim, Sfântul Pangratie s-a făcut cunoscut Apostolului Petru.
Acolo, el a primit Sfântul Botez după Înălțarea Domnului. Astfel, după ce a viețuit o vreme într-o peștera, Sfântul Apostol Petru l-a hirotonit episcop al Tavromeniei (Taormina), în Sicilia.
Tot în Sicilia, Sfântul Pangratie a învins idolii si a convertit pe mulți păgâni la creștinism.
Sărbătoare 9 iulie 2022: Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț
Pe data de 9 iulie, la Mănăstirea Neamţ au loc slujbe ca în zi de hram şi procesiune cu icoana făcătoare de minuni.
Sfânta Icoană a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț este cea mai veche icoană din România și credincioșii din toată lumea știu că este făcătoare de minuni.Sfânta Icoană
este protejată de o îmbrăcăminte metalică, ornată cu pietre prețioase.
În perioada 3 iunie 1821-28 octombrie 1822 icoana a fost ascunsă în pădure pentru a fi apărată de turci.Multe minuni făcute prin această icoană au fost consemnate de părintele arhimandrit Ioanichie Bălan.
În anul 1847, duhovnicul mănăstirii a orbit și timp de șase ani a învățat să trăiască în întuneric.
În al șaptelea an de rugăciune în fața icoanei, monahul a început să vadă chiar mai bine decât înainte.
Sărbătoare 9 iulie: ce nu este bine să faci în această zi?
Sărbătorile cu cruce neagră ne înștiințează că este vorba de un sfânt mai important. În unele cazuri, credincioșii care simt că sfântul din ziua respectivă i-a ajutat cinstesc ziua ca pe o sărbătoare care ar fi marcată cu cruce roșie în calendar.
Multe persoane se întreabă dacă la astfel de sărbători pot spăla rufe, pot călca sau pot face alte treburi prin gospodărie. Preoții au răspuns afirmativ în aceste situații, sărbătoarea cu cruce neagră fiind zi lucrătoare.
Chiar dacă facem treburi în zilele de sărbătoare marcate cu cruce neagră, sfinții trebuie cinstiți prin dragoste și bunătate.