In articol:
- Povestea intrării Maicii Domnului în Templu
- Templul lui Zorobabel
- Tradiții și obiceiuri legate de sărbătoarea din 21 noiembrie 2024
Pe 21 noiembrie 2024, în Calendarul ortodox se sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, o zi cu semnificație religioasă importantă. Această sărbătoare face parte din ciclul celor dedicate Fecioarei Maria și, deși nu are temei scripturistic direct, este atestată de scrierile Sfinților Părinți și de tradițiile bisericești, având o însemnătate aparte în istoria
Sărbătoarea are la bază tradiții patristice, fiind menționată de mari teologi ai creștinătății, precum Sfântul Grigorie al Neocezareei, Sfântul Atanasie al Alexandriei și Sfântul Grigorie de Nyssa. De asemenea, scrieri apocrife, precum Protoevanghelia lui Iacov, oferă detalii despre episodul intrării Fecioarei Maria în Templu.
Sfântul Maxim Mărturisitorul interpretează versetele din Psalmul 44, „Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta” (versetul 11) și „Aduce-se-vor Împăratului fecioare” (versetul 16), ca fiind o prefigurare a momentului în care Maria a fost dusă în Templul din Ierusalim.
În Apus, sărbătoarea a fost introdusă mai târziu, fiind celebrată pentru prima dată la Avignon, în 1374, și extinsă în timpul papilor Sixt al IV-lea și Sixt al V-lea (secolele XV-XVI).
Citeste si: Cum poți afla în 2024 ce vechime ai acumulat în muncă. Procedura online pas cu pas- kanald.ro
Povestea intrării Maicii Domnului în Templu
Conform tradiției, Fecioara Maria a fost adusă la Templu de către părinții săi, Sfinții Ioachim și Ana, la vârsta de trei ani, pentru a-și îndeplini făgăduința de a o închina Domnului. Drumul din Nazaret până la Ierusalim a durat trei zile, iar evenimentul a fost unul solemn, simbolizând consacrarea Mariei pentru misiunea sa sfântă.
Ajunsă la Templu, Maria a urcat singură cele 15 trepte care duceau la intrare, un act considerat de Sfinții Părinți ca o parcurgere simbolică a celor trei etape ale vieții spirituale: curățirea, iluminarea și unirea cu Dumnezeu.
Templul lui Zorobabel
Templul în care a fost dusă Maica Domnului nu era Templul lui Solomon, distrus în 587 î.Hr. de Nabucodonosor, ci Templul lui Zorobabel, reconstruit în 516 î.Hr. la îndemnul profeților Agheu și Zaharia. Acesta era format din mai multe încăperi, inclusiv Sfânta Sfintelor, considerată locul prezenței divine. Acolo, Maria a fost pregătită spiritual și fizic pentru a deveni Chivotul Legii Noi, cea care urma să-L poarte pe Hristos.
Tradiții și obiceiuri legate de sărbătoarea din 21 noiembrie 2024
În această zi de sărbătoare, credincioșii participă la slujbele religioase, în cadrul cărora se cântă psalmi dedicate Fecioarei Maria.
De asemenea în această zi este dezlegarea la pește, iar gospodinele pregătesc bucate tradiționale pentru a marca această zi sfântă.
Se spune că de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului nu este bine să faci treburi în casă, cum ar fi să speli rufe sau să faci curat. În plus, în această zi este păcat să te cerți cu familia, cu vecinii sau cu alte cunoștințe.