În Calendarul ortodox pe 22 septembrie 2024 se face pomenirea Sfântului Teodosie de la Brazi, o figură importantă în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Această zi este considerată o sărbătoare cu cruce neagră.

Sfântul Teodosie de la Brazi, sărbătoare cu cruce neagră pe 22 septembrie

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Teodosie de la Brazi în fiecare an pe 22 septembrie, această zi fiind una cu cruce neagră în calendarul bisericesc.

Aceasta indică o zi de post și rugăciune, dar și de aducere aminte a martiriului unui sfânt care și-a dedicat viața credinței și apărării creștinismului în fața asupririi otomane.

Sfântul Teodosie de la Brazi a trăit într-o perioadă turbulentă pentru Moldova, în secolul al XVII-lea, când influența otomană era puternică, iar conducătorii locali se aflau adesea sub presiunea imperiilor vecine. Teodosie a rămas un susținător fervent al libertății creștinismului și al independenței Bisericii de influențele externe. Din această cauză, el s-a confruntat cu persecuții, fiind răpit și torturat timp de zece săptămâni de susținătorii domnitorului Dumitrașcu Cantacuzino.

Citește și: Pe ce dată începe Postul Crăciunului în 2024? Zilele cu dezlegare la pește

Cine a fost Sfântul Teodosie de la Brazi, viața și minunile săvârșite

Sfântul Teodosie de la Brazi s-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în Ținutul Vrancei, și a intrat de tânăr în monahism.

Datorită educației și devotamentului său, a fost numit secretar al Mănăstirii Bogdana, iar mai târziu, egumen al aceleași mănăstiri, unde s-a implicat activ în reconstruirea acesteia.

În anul 1670, a fost hirotonit episcop de Rădăuți, iar în 1671, episcop de Roman. În acea perioadă, Moldova se confrunta cu o criză în conducerea bisericească, după plecarea Mitropolitului Dosoftei în Polonia. În acest context, la cererea domnitorului Dumitrașcu Cantacuzino, Sfântul Teodosie a fost ales Mitropolit al Moldovei, funcție pe care a deținut-o doar pentru un an.

Motivul scurtului său mandat a fost neînțelegerile cu domnitorul, căruia Sfântul Teodosie îi cerea să pună capăt asupririi otomane, ceea ce i-a atras multe dușmănii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

După revenirea Mitropolitului Dosoftei, Teodosie s-a retras la Focșani, unde și-a continuat activitatea monahală și a lucrat la reconstruirea Mănăstirii Brazi. În anul 1688, Sfântul Teodosie a fost răpit și torturat din ordinul prietenilor domnitorului, însă acest episod nu i-a diminuat credința și determinarea de a sluji Biserica.

În toamna anului 1694, tătarii au atacat Schitul Brazi, cerându-i Sfântului Teodosie să predea toate obiectele de preț. Refuzul său ferm i-a adus sfârșitul martiric, fiind decapitat pentru apărarea valorilor creștine.

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Rugăciune puternică pentru liniște în familie. Cum e bine să te rogi pentru armonia ta și a celor dragi

Moaștele Sfântului Teodosie

Descoperirea moaștelor Sfântului Teodosie de la Brazi a fost un eveniment miraculos, relatat de Sfântul Antipa de la Calapodești.

În urma unei viziuni, arhimandritul Dimitrie a găsit un vas cu bani de aur și o însemnare care indica faptul că aceștia aparțineau Mitropolitului Teodosie și că ei trebuiau folosiți pentru construirea unor schituri. La terminarea lucrărilor la al treilea schit, în anul 1842, arhimandritul Dimitrie a descoperit moaștele întregi ale Sfântului Teodosie, alături de capul său așezat pe o cărămidă, care răspândeau un miros plăcut, semn al sfințeniei sale.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Moaștele Sfântului au fost ulterior așezate într-un mormânt zidit în Mănăstirea Brazi, iar capul său a fost expus spre închinare. De-a lungul timpului, moaștele au fost redescoperite și puse la loc de cinste în Mănăstirea Brazi, unde credincioșii vin în pelerinaj pentru a se ruga și a cere ajutorul sfântului.

Sfântul Teodosie de la Brazi a fost canonizat oficial de Biserica Ortodoxă Română în cadrul ședințelor Sfântului Sinod din 4-5 martie 2003. Proclamarea canonizării a avut loc pe 5 octombrie 2003, la Mănăstirea Brazi din județul Vrancea. De atunci, el este prăznuit în fiecare an pe 22 septembrie, zi în care credincioșii îl cinstesc pentru viața sa de sfințenie și pentru sacrificiul suprem pe care l-a făcut în numele credinței.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si