Sărbătoare cu cruce neagră pe 5 septembrie. Cine a fost Sfântul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul
Este sărbătoare cu cruce neagră pe 5 septembrie. Cine a fost Sfântul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul
Pe 5 septembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul.
Viața lui Zaharia este profund legată de venirea pe lume a lui Ioan Botezătorul, evenimentele care au precedat nașterea acestuia fiind considerate miraculoase.
Sfântul Zaharia a fost preot la Templul din Ierusalim în timpul domniei împăratului Cezar August.
Conform Scripturii, Zaharia a avut parte de o experiență extraordinară în timp ce slujea în sfântul altar al Templului. Într-o zi, i s-a arătat îngerul Gavriil, care i-a vestit că rugăciunile sale și ale soției sale, Elisabeta, vor fi ascultate și că vor avea un fiu, în ciuda vârstei înaintate a amândurora. Îndoindu-se de acest mesaj divin, Zaharia a fost pedepsit și a rămas mut până când, după nașterea fiului său, a scris pe o tăbliță numele acestuia, Ioan.
După nașterea lui Ioan, Sfântul Zaharia a rostit o profeție importantă, menționată în Evanghelia după Luca (1, 67-69), referindu-se la misiunea deosebită pe care fiul său o va avea: „Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feței Domnului, ca să
gătești căile Lui, să dai poporului Său cunoștința mântuirii, întru iertarea păcatelor lor.” Această prorocire a confirmat rolul crucial pe care Ioan Botezătorul îl va avea în pregătirea drumului pentru venirea lui Hristos, ceea ce a făcut ca Zaharia să fie numărat în rândul prorocilor.Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Într-o perioadă marcată de persecuții și violențe, viața lui Zaharia a luat un sfârșit tragic. Irod cel Mare, temându-se că Ioan Botezătorul ar putea fi Mesia, a ordonat uciderea tuturor pruncilor din Betleem, sperând să-l elimine pe Hristos. Elisabeta, soția lui Zaharia, a fugit cu pruncul Ioan într-o peșteră, iar când soldații lui Irod nu au reușit să-l găsească pe copil, Irod a poruncit ca Zaharia să fie ucis în locul fiului său.
Potrivit tradiției, Zaharia a fost ucis chiar în fața altarului Templului. O inscripție din secolul al IV-lea, descoperită în 2003, sugerează că moaștele Sfântului Zaharia se găsesc în Ierusalim, la Yad-Avshalom, alături de cele ale lui Simeon cel Bătrân.
Citește și: Când sunt Moșii de toamnă 2024. Ce se împarte și cum e bine să te pregătești
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
La scurt timp după martiriul lui Zaharia, Elisabeta a murit și ea, lăsându-l pe tânărul Ioan în grija divină.
Potrivit tradiției, Ioan a fost hrănit de îngeri și protejat de Dumnezeu în pustie, până în ziua în care s-a arătat la râul Iordan pentru a-și începe misiunea de a pregăti calea Domnului.