Tot in aceasta zi spiritualitatea populara pastreaza sarbatoarea numita Stretenie sau Ziua Ursului. Se considera ca in aceasta zi anotimpul rece se confrunta cu cel cald, sarbatoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

Oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului paradoxal al ursului, numit Al Mare sau Martin.

Pentru a castiga bunavointa animalului salbatic, ei asezau pe potecile pe unde obisnuia sa treaca acesta, bucati de carne sau vase cu miere de albine.

Se considera ca puterea acestui animal era transferata asupra oamenilor, in special asupra copiilor, daca acestia se ungeau, in ziua de 2 februarie, cu grasime de urs. De asemenea, pentru a fi puternici si caliti in viata, copiii firavi erau botezati cu numele de Ursu.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

In multe localitati rurale, si astazi copiii mai sunt unsi cu grasime de urs, procurata de la vanatori.

Bolnavii de „sperietoare” erau tratati in aceasta zi prin afumare cu blana de urs. De asemenea, cei care sufereau de sperieturi aveau parte de acelasi tratament.

Se mai zice despre intampinarea Domnului, cunoscuta in popor si sub denumirea Stretenia, ca este o zi rea, cu multe ceasuri rele, iar cine se naste sau cine face nunta in aceasta zi va avea parte numai de necazuri si nu-i va merge bine.

Citeste mai mult pe ziarulunirea.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si