Sărbătoare importantă astăzi în lumea creștină: este pomenit Sfântul Iosif din Arimateea, cel care, împreună cu Nicodim, l-a îngropat pe Iisus Hristos. Tot astăzi, este lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii.
În Biserica Ortodoxă, Iosif din Arimateea este pomenit în data de 31 iulie, dar și în Duminica Femeilor Mironosite- a doua duminică dupa Sfintele Paști. Potrivit tradiției, Iisus l-ar fi facut pe Iosif din Arimateea ca pe unul dintre Apostolii Săi și ar fi activat în această calitate în Bretania, prin anul 63 d. H., unde ar fi intemeiat cea dintai comunitate crestina din acele locuri.
Sfântul Iosif din Arimateea este amintit pentru prima dată în Sfanta Scriptura in contextul Patimilor Mantuitorului. Desi locuia în Ierusalim datorită funcției înalte ce o deținea in Sinedriu, era originar din Arimateea, adică din vechea cetate Rama.
Iosif din Arimateea este cel care, impreuna cu Nicodim, L-a ingropat pe Hristos.
Stim insa ca Iosif nu-L intalneste acum pentru prima data pe Iisus, fiindca se afirma despre el ca "fiind ucenic al lui Iisus, dar intr-ascuns, de frica iudeilor" (Ioan 19, 39).
Iosif i-a cerut lui Pilat să coboare trupul lui Iisus de pe cruce
Datorita functiei importante pe care o detinea, nu putea sa-L marturiseasca direct pe Iisus, intrucat se hotarase de catre marele Sinedriu ca oricine Il va marturisi pe Iisus sa fie excomunicat din Sinagoga si, evident, sa piarda si alte drepturi (Ioan 9, 22, 34; 12, 42; 16, 2).
Sfintii Evanghelisti il mai prezinta pe Iosif din Arimateea ca fiind foarte bogat, dar nu numai material, ci si spiritual, de vreme ce se spune despre el: "Si iata un barbat cu numele Iosif, sfetnic fiind, barbat bun si drept". (Luca 23, 50-51).
Cu toate ca nu a fost prezent la suferintele Domnului, a aflat inaintea lui Pilat ca a murit, ceea ce denota ca era la curent cu tot ceea ce i s-a intamplat lui Iisus.
Avand in vedere pozitia si influenta pe care le detinea, Iosif din Arimateea a mers la Pilat si l-a rugat sa-i permita sa coboare trupul lui Iisus de pe cruce, ca sa-L ingroape, fiindca asa prevedea legea iudaica pe care o respecta cu strictete.
Atasamentul sau fata de Mantuitorul se vede si in ceea ce a facut mai departe: "Si coborandu-L, L-a infasurat in giulgiu de in si L-a pus intr-un mormant sapat in piatra, in care nimeni, niciodata, nu mai
fusese pus." (Luca 23, 53).
Iosif din Arimateea a oferit un mormânt nou "în care nu a mai fost nimeni"
"Asa mi-e de drag Sfantul Iosif din Arimateea, care L-a cinstit pe Domnul Hristos intr-o vreme cand multi II necinsteau. L-au condamnat, L-au rastignit, si el a fost dintre cinstitorii Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Apostolii s-au retras si el a avut indrazneala, spune Sfantul Evanghelist Marcu, s-a dus la Pilat si a cerut trupul Domnului Hristos, să-l inmormanteze cu cinste.
Si l-a inmormantat cu cinste, intr-un mormant pe care I l-a oferit Domnului Hristos chiar Iosif din Arimateea, un mormant nou in care nu a mai fost nimeni", spune părintele Teofil Părăian.
Sfantul Chiril al Alexandriei talcuieste astfel acest verset: "faptul ca mormantul era nou inseamna trecerea neobisnuita si noua de la moarte la viata si innoirea sufletelor noastre, pe care Hristos ne-a adus-o, prin care invingem stricaciunea.
Caci moartea noastra s-a transformat, prin moartea lui Hristos".
Sfantul Evanghelist Matei ne spune ca de fapt, Iosif din Arimateea a renuntat la propriul mormant sapat in piatra, in favoarea Domnului implinind profetia lui Isaia, care vestise ca Mesia va fi condamnat impreuna cu cei rai, dar mormantul lui va fi pus la un loc cu cel bogat.
Lăsata secului la postul Sfintei Marii se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie.
Postul Adormirii Maicii Domnului nu a fost dintru inceput de aceeasi durata in Biserica Rasaritului. Astfel, credinciosii din partile Antiohiei posteau o zi, pe 6 august- de praznicul Schimbarii la Fata-, cei din Constantinopol patru zile, iar crestinii din Ierusalim opt zile.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cade în fiecare an pe data de 15 august.