Close sidebar
Close sidebar

Sărbătoare importantă azi pentru toți creștinii

Sărbătoare importantă astăzi în lumea creștină: este pomenit Sfântul Iosif din Arimateea, cel care, împreună cu Nicodim, l-a îngropat pe Iisus Hristos. Tot astăzi, este lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii.

Razvan Ilie,

Avand in vedere pozitia si influenta pe care le detinea, Iosif din Arimateea a mers la Pilat si l-a rugat sa-i permita sa coboare trupul lui Iisus de pe cruce, ca sa-L ingroape, fiindca asa prevedea legea iudaica pe care o respecta cu strictete. [Sursa foto: Crestin Ortodox]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În Biserica Ortodoxă, Iosif din Arimateea este pomenit în data de 31 iulie, dar și în Duminica Femeilor Mironosite- a doua duminică dupa Sfintele Paști. Potrivit tradiției, Iisus l-ar fi facut pe Iosif din Arimateea ca pe unul dintre Apostolii Săi și ar fi activat în această calitate în Bretania, prin anul 63 d. H., unde ar fi intemeiat cea dintai comunitate crestina din acele locuri. 

Sfântul Iosif din Arimateea este amintit pentru prima dată în Sfanta Scriptura in contextul Patimilor Mantuitorului. Desi locuia în Ierusalim datorită funcției înalte ce o deținea in Sinedriu, era originar din Arimateea, adică din vechea cetate Rama.

Citeste si: Moşii de toamnă 2021: Când pică Sâmbăta Morţilor?

Iosif din Arimateea este cel care, impreuna cu Nicodim, L-a ingropat pe Hristos. Stim insa ca Iosif nu-L intalneste acum pentru prima data pe Iisus, fiindca se afirma despre el ca "fiind ucenic al lui Iisus, dar intr-ascuns, de frica iudeilor" (Ioan 19, 39).

Iosif i-a cerut lui Pilat să coboare trupul lui Iisus de pe cruce

Datorita functiei importante pe care o detinea, nu putea sa-L marturiseasca direct pe Iisus, intrucat se hotarase de catre marele Sinedriu ca oricine Il va marturisi pe Iisus sa fie excomunicat din Sinagoga si, evident, sa piarda si alte drepturi (Ioan 9, 22, 34; 12, 42; 16, 2).

Citeste si: Lăsata secului pentru Postul Sf Marii: Ce se dă de pomană în această zi

Sfintii Evanghelisti il mai prezinta pe Iosif din Arimateea ca fiind foarte bogat, dar nu numai material, ci si spiritual, de vreme ce se spune despre el: "Si iata un barbat cu numele Iosif, sfetnic fiind, barbat bun si drept". (Luca 23, 50-51).

Cu toate ca nu a fost prezent la suferintele Domnului, a aflat inaintea lui Pilat ca a murit, ceea ce denota ca era la curent cu tot ceea ce i s-a intamplat lui Iisus.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

Avand in vedere pozitia si influenta pe care le detinea, Iosif din Arimateea a mers la Pilat si l-a rugat sa-i permita sa coboare trupul lui Iisus de pe cruce, ca sa-L ingroape, fiindca asa prevedea legea iudaica pe care o respecta cu strictete.

Citeste si: Calendar ortodox august 2021: Lista completă a sărbătorilor

Atasamentul sau fata de Mantuitorul se vede si in ceea ce a facut mai departe: "Si coborandu-L, L-a infasurat in giulgiu de in si L-a pus intr-un mormant sapat in piatra, in care nimeni, niciodata, nu mai fusese pus." (Luca 23, 53).

Iosif din Arimateea a oferit un mormânt nou "în care nu a mai fost nimeni" 

"Asa mi-e de drag Sfantul Iosif din Arimateea, care L-a cinstit pe Domnul Hristos intr-o vreme cand multi II necinsteau. L-au condamnat, L-au rastignit, si el a fost dintre cinstitorii Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Apostolii s-au retras si el a avut indrazneala, spune Sfantul Evanghelist Marcu, s-a dus la Pilat si a cerut trupul Domnului Hristos, să-l inmormanteze cu cinste. Si l-a inmormantat cu cinste, intr-un mormant pe care I l-a oferit Domnului Hristos chiar Iosif din Arimateea, un mormant nou in care nu a mai fost nimeni", spune părintele Teofil Părăian.

Citeste si: Sfânta Maria 2021: Mesaje, urări şi felicitări frumoase

Sfantul Chiril al Alexandriei talcuieste astfel acest verset: "faptul ca mormantul era nou inseamna trecerea neobisnuita si noua de la moarte la viata si innoirea sufletelor noastre, pe care Hristos ne-a adus-o, prin care invingem stricaciunea. Caci moartea noastra s-a transformat, prin moartea lui Hristos".

Sfantul Evanghelist Matei ne spune ca de fapt, Iosif din Arimateea a renuntat la propriul mormant sapat in piatra, in favoarea Domnului implinind profetia lui Isaia, care vestise ca Mesia va fi condamnat impreuna cu cei rai, dar mormantul lui va fi pus la un loc cu cel bogat.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

Potrivit traditiei, Iisus l-ar fi facut pe Iosif ca pe unul dintre Apostolii Sai si ar fi activat in aceasta calitate in Bretania, prin anul 63 d. H., unde ar fi intemeiat cea dintai comunitate crestina din acele locuri. [Sursa foto: Crestin Ortodox]

Lăsata secului la postul Sfintei Marii se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie.

Postul Adormirii Maicii Domnului nu a fost dintru inceput de aceeasi durata in Biserica Rasaritului. Astfel, credinciosii din partile Antiohiei posteau o zi, pe 6 august- de praznicul Schimbarii la Fata-, cei din Constantinopol patru zile, iar crestinii din Ierusalim opt zile.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cade în fiecare an pe data de 15 august.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI