În Calendarul ortodox, pe data de 29 iunie, sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Această sărbătoare vine după o perioadă de post care variază ca durată în funcție de data Sfintelor Paști.

Cine a fost Sfântul Apostol Petru, sărbători în Calendarul ortodox pe 29 iunie 2024?

Sfântul Apostol Petru, cunoscut inițial sub numele de Simon, s-a născut în Betsaida Galileei, fiind fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei. 

Iisus  i-a schimbat numele în Chifa, care înseamnă „piatră”, simbolizând rolul său de stâlp al Bisericii.

Petru, un simplu pescar, a fost chemat de Hristos să devină „pescar de oameni”. De-a lungul vieții sale, Petru a avut momente de credință puternică, precum mărturisirea dumnezeirii lui Hristos, dar și momente de slăbiciune, cum ar fi lepădarea de Hristos înainte de răstignire.

După Înălțarea Domnului, Petru a jucat un rol crucial în consolidarea comunității creștine. În ziua Cincizecimii, predica sa a condus la convertirea și botezarea a trei mii de persoane. Sf. Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică și Babilon, iar în ultima parte a vieții sale, la Roma. Sfântul Apostol Petru a fost martirizat în anul 67, fiind răstignit cu capul în jos, conform dorinței sale de a nu fi răstignit în aceeași poziție ca și Hristos.

Citește și: Se spală sâmbătă, pe 29 iunie 2024? Ce nu ai voie să faci de Sf. Petru și Pavel 2024

Cine a fost Sfântul Apostol Pavel?

Sfantul Apostol Pavel, cunoscut anterior ca Saul, s-a născut în Tarsul Ciliciei și aparținea tribului lui Veniamin. A fost educat de învățatul Gamaliel și era inițial un persecutor al creștinilor, participând la uciderea arhidiaconului Ștefan.

Pe drumul către Damasc, Pavel a avut o viziune în care Hristos i-a apărut într-o lumină orbitoare, întrebându-l: „Saule, Saule, de ce mă prigonești?”.

Această experiență l-a transformat profund, ducând la convertirea sa și la botezul său de către Anania, episcopul Damascului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Pavel a devenit unul dintre cei mai importanți misionari creștini, efectuând trei mari călătorii și scriind 14 epistole care sunt incluse în Noul Testament. El a fost martirizat prin decapitare în anul 67, din porunca împăratului Nero.

Calendar ortodox iunie 2024

Calendar ortodox iunie 2024

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Rugăciune către Sfinții Apostoli Petru si Pavel: Aduce sănătate și binecuvântare

Ocrotitorii spirituali ai sistemului penitenciar din România

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt considerați ocrotitorii spirituali ai sistemului penitenciar din România datorită experiențelor lor de detenție pentru mărturisirea credinței în Hristos. Petru a fost închis pentru lepădarea sa de Hristos, iar Pavel pentru prigonirea creștinilor înainte de convertirea sa.

Această asociere simbolică îi face pe Sfinții Apostoli protectori ai celor lipsiți de libertate, reflectând ideea că, la fel ca Petru și Pavel, persoanele aflate în închisoare au șansa de a se căi și de a-și îndrepta viețile. Astfel, sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel nu este doar un moment de comemorare religioasă, ci și un simbol al speranței.

Rugăciune scurtă sau Troparul Sfinților Apostoli Petru si Pavel

Cei ce sunteți între apostoli mai întâi pe scaun șezători și lumii învățători, Stăpânului tuturor rugați-vă, pace lumii să dăruiască și sufletelor noastre mare milă.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Anda Adam și Yosif Mohaci, atmosferă incendiară la propria nuntă. Cum şi-au făcut cei doi apariţia în fața invitaților- radioimpuls.ro

Sursa: www.crestinortodox.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si