In articol:
- Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului
- Sfântul Apostol Filip
- Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului
Pe data de 14 noiembrie 2024, în calendarul ortodox marchează o sărbătoare importantă: prăznuirea Sfântului Apostol Filip și a Sfântului Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. De asemenea, această zi este specială pentru credincioșii ortodocși deoarece reprezintă ultima zi înainte de intrarea în Postul Crăciunului.
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului
Potrivit rânduielilor bisericești, pe 14 noiembrie, credincioșii lasă sec pentru Postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. Aceasta înseamnă că, în seara de 14 noiembrie, are loc ultima masă la care este permis consumul de alimente "de dulce", cum ar fi carne, lactate și ouă, înainte de intrarea în post. Dacă această dată cade într-o zi de miercuri sau vineri, lăsatul sec se face cu o zi mai devreme, din cauza stricteței specifice acestor zile în rânduiala ortodoxă.
Sfântul Apostol Filip
Sfântul Apostol Filip, prăznuit pe 14 noiembrie, este unul dintre cei doisprezece Apostoli chemați de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Originar din Betsaida Galileii, Sfântul Filip a fost al treilea apostol chemat la misiune de către Hristos. În Evanghelia după Ioan, Filip îi spune lui Natanael: "Am găsit pe Cel despre Care a scris Moise în Lege și prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret" (Ioan 1, 45).
În tradiția românească, Sfântul Apostol Filip este asociat cu misiunea creștină pe teritoriul actualei Dobrogea, împreună cu Sfântul Apostol Andrei. Conform prof. univ. dr. Emilian Popescu, Sfântul Filip poate fi considerat un misionar important pe pământul românesc, alături de Sfântul Andrei. Sfântul Apostol Filip și-a sfârșit viața pământească la Hierapolis, unde a fost răstignit cu capul în jos.
Citește și: De când se ascultă colindele? Este păcat să ascultăm colinde în luna noiembrie? Iată ce spun preoții
Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului
Tot pe 14 noiembrie este prăznuit și Sfântul Grigorie Palama, o figură proeminentă în teologia ortodoxă. Născut în 1296 la Constantinopol, Grigorie Palama s-a retras de tânăr la Muntele Athos, unde a devenit un adept devotat al rugăciunii inimii și al isihasmului. Această practică mistică, care pune accentul pe rugăciunea neîncetată și pe unirea directă cu Dumnezeu prin energiile Sale necreate, a devenit baza contribuției sale teologice.
Citește și: Când se merge la nași cu ploconul de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024?
Grigorie Palama a fost un apărător al învățăturii ortodoxe în fața celor care contestau posibilitatea cunoașterii lui Dumnezeu prin experiență directă. Prin lucrările sale, cum ar fi "Triadele în apărarea sfinților isihaști", el a argumentat că Dumnezeu poate fi cunoscut prin energiile Sale divine. Sfântul Grigorie a fost întemnițat și persecutat pentru convingerile sale, dar a devenit ulterior Arhiepiscop al Tesalonicului. El a trecut la cele veșnice în 1359 și a fost canonizat la nouă ani după moartea sa. Moaștele sale sunt păstrate la Tesalonic, iar el este prăznuit de două ori pe an: pe 14 noiembrie și în a doua duminică din Postul Mare.
Citeste si: Cine este Sfântul Andrei și de ce este numit APOSTOLUL românilor- radioimpuls.ro