Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 21 mai 2024: Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă
Tradiții și superstiții pe care oamenii le mai respectă și astăzi în ziua în care sunt pomeniți Sfinții Constantin și Elena.
Ziua în care sunt pomeniți Sfinții Constantin și Elena este una dintre cele mai importante din calendarul creștin ortodox pentru credincioșii de pretutindeni. În 2024, sărbătoarea este pe data de 21 mai 2024, zi care în anul curent cade într-o marți.
În această zi de mare sărbătoare sunt prăznuiți doi dintre cei mai mari apărători ai creștinătății din toate timpurile. Sfinții Constantin și Elena sunt cinstiți de o mulțime de credincioși, iar mii de români le poartă numele.
În ziua în care sunt pomeniți Sfinții Constantin și Elena, creștinii obișnuiesc să nu spele haine, la fel ca la orice alt praznic din Biserica Ortodoxă. De asemenea, nu este bine ca oamenii să meargă la câmp în această zi sau să facă alte treburi grele în gospodărie. Se spune că cei care seamănă în această zi și nu țin cont de acest obicei nu vor avea parte de recoltă bogată, ba chiar din contră, totul se va usca. Nici cei care au podgorii nu trebuie sub nicio formă să lucreze în această zi sfântă. Dacă încalcă această tradiție riscă ca graurii să le distrugă toți strugurii.
O altă superstiție spune că nu e bine ca oamenii să se certe în această zi sau să își arunce vorbe urâte, pentru că riscă să rămână supărați pe tot parcursul anului.
Citește și: Mesaje de Sf. Constantin și Elena pentru 2024: Urări frumoase cu ”La mulți ani!”
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În ziua de 21 mai femeile obișnuiesc să tămâieze casa și să stropească cu aghiasmă prin gospodărie, obicei care se spune că alungă duhurile necurate. Tot în ziua de Sfinții Constantin și Elena se merge la biserică. Potrivit tradiției, e bine ca cei care intră pe 21 mai în lăcașul de cult să aducă cu ei bujori sau flori de lămâiță și dulciuri făcute în casă.
Rugăciunea întâi către Sfinții Împărați Constantin și Elena
Sfinților Împărați Constantin și Elena, după Dumnezeu și Maica Domnului, voi sunteți nădejdea noastră și folositorii noștri; voi ne sunteți nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiți în nevoi și ne ajutați. Voi sfintelor mănăstiri și biserici le sunteți păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetați a ne ajuta nouă neputincioșilor, ci mijlociți la Dumnezeu și la Preacurata Lui Maică și pururea Fecioară Maria, ca și pe noi să ne păzească fără prihană și pe toți să ne întărească în credință, până la sfârșitul vieții, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin.
Rugăciunea a doua către Sfinții Împărați Constantin și Elena
Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei ce sunteți mai cinstiți decât toți împărații, aleșii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră, cu lacrimi vă rugăm: Dați-ne mângâiere și nouă, celor ce suntem în necazuri; voi sunteți mijlocitori Sfintei Treimi și puteți să ne ajutați nouă. Auziți-ne și pe noi acum, alungați de la noi necazurile și nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viață și vindecați neputințele noastre, tămăduiți bolile noastre, potoliți răutatea noastră, izgoniți pe vrăjmașii noștri văzuți și nevăzuți. Dați-ne nouă ca în pace și în liniște să trăim; ajutați-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceți milă cu noi acum, când cu frică și cu umilință zicem către voi așa: Bucurați-vă, părinții creștinilor! Amin.
Sursa: Doxologia