Ziua în care sunt pomeniți Sfinții Constantin și Elena este una dintre cele mai importante din calendarul creștin ortodox pentru credincioșii de pretutindeni. În 2024, sărbătoarea este pe data de 21 mai 2024, zi care în anul curent cade într-o marți.

În această zi de mare sărbătoare sunt prăznuiți doi dintre cei mai mari apărători ai creștinătății din toate timpurile. Sfinții Constantin și Elena sunt cinstiți de o mulțime de credincioși, iar mii de români le poartă numele.

Există o serie de superstiții, tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare pe care oamenii le mai păstrează și astăzi. 

sf constantin si elena, superstitii sf constantin si elena, rugaciuni sf constantin si elena

Superstiții și obiceiuri de Sf. Constantin și Elena. 

[Sursa foto: Shutterstock ]

Tradiții și obiceiuri în ziua Sf. Constantin și Elena

În ziua în care sunt pomeniți Sfinții Constantin și Elena,  creștinii obișnuiesc să nu spele haine, la fel ca la orice alt praznic din Biserica Ortodoxă. De asemenea, nu este bine ca oamenii să meargă la câmp în această zi sau să facă alte treburi grele în gospodărie. Se spune că cei care seamănă în această zi și nu țin cont de acest obicei nu vor avea parte de recoltă bogată, ba chiar din contră, totul se va usca. Nici cei care au podgorii nu trebuie sub nicio formă să lucreze în această zi sfântă. Dacă încalcă această tradiție riscă ca graurii să le distrugă toți strugurii.

O altă superstiție spune că nu e bine ca oamenii să se certe în această zi sau să își arunce vorbe urâte, pentru că riscă să rămână supărați pe tot parcursul anului.

Citește și: Mesaje de Sf. Constantin și Elena pentru 2024: Urări frumoase cu ”La mulți ani!”

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În ziua de 21 mai femeile obișnuiesc să tămâieze casa și să stropească cu aghiasmă prin gospodărie, obicei care se spune că alungă duhurile necurate. Tot în ziua de Sfinții Constantin și Elena se merge la biserică. Potrivit tradiției, e bine ca cei care intră pe 21 mai în lăcașul de cult să aducă cu ei bujori sau flori de lămâiță și dulciuri făcute în casă.

sf constantin si elena, superstitii sf constantin si elena, rugaciuni sf constantin si elena

Sf. Constantin și Elena sunt pomeniți pe 21 mai. 

[Sursa foto: Basilica ]

Rugăciuni către Sfinții Constantin și Elena

Rugăciunea întâi către Sfinții Împărați Constantin și Elena

Sfinților Împărați Constantin și Elena, după Dumnezeu și Maica Domnului, voi sunteți nădejdea noastră și folositorii noștri; voi ne sunteți nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiți în nevoi și ne ajutați. Voi sfintelor mănăstiri și biserici le sunteți păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetați a ne ajuta nouă neputincioșilor, ci mijlociți la Dumnezeu și la Preacurata Lui Maică și pururea Fecioară Maria, ca și pe noi să ne păzească fără prihană și pe toți să ne întărească în credință, până la sfârșitul vieții, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin.

Rugăciunea a doua către Sfinții Împărați Constantin și Elena

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei ce sunteți mai cinstiți decât toți împărații, aleșii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră, cu lacrimi vă rugăm: Dați-ne mângâiere și nouă, celor ce suntem în necazuri; voi sunteți mijlocitori Sfintei Treimi și puteți să ne ajutați nouă. Auziți-ne și pe noi acum, alungați de la noi necazurile și nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viață și vindecați neputințele noastre, tămăduiți bolile noastre, potoliți răutatea noastră, izgoniți pe vrăjmașii noștri văzuți și nevăzuți. Dați-ne nouă ca în pace și în liniște să trăim; ajutați-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceți milă cu noi acum, când cu frică și cu umilință zicem către voi așa: Bucurați-vă, părinții creștinilor! Amin.

Sursa: Doxologia


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si