Sărbătoare mare joi. Sfântul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, este cinstit pe 5 septembrie. Sfântul Zaharia a fost preot la Templul din Ierusalim în timpul împăratului Cezar August. În acea vreme, în Țara Sfânta domnea Irod cel Mare, ucigașul de prunci.

Citeste si: Sărbătoare marți! Ce sfânt apare în calendarul ortodox

Din Scriptură aflăm că în vreme ce slujea la Templul din Ierusalim, în sfântul altar i s-a arătat îngerul Gavriil care i-a vestit că Elisabeta, soția lui, îi va naște fiu, ca răspuns la rugăciunile lor.

Zaharia s-a îndoit de cuvintele îngerului, pentru că atât el, cât și soția să erau înaintați în vârstă. Pentru îndoială sa, va rămâne mut până când îi va scrie numele fiului pe o tăbliță, după nașterea acestuia.

Citeste si: Preotul care se ocupă de mormântul Elodiei e om bun la toate! Părintele Andrei Postu are 37 de ani și lucrează cu muncitorii

Sărbătoare mare joi. În Evanghelia de la Luca 1, 67-69, Sfântul Zaharia proroceste despre viața și activitatea lui Ioan: „Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feței Domnului, ca să gătești căile Lui, să dai poporului Său cunoștință mântuirii întru iertarea păcatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Răsăritul cel de Sus, ca să lumineze pe cei care șed în întuneric și în umbră morții și să îndrepte picioarele noastre pe calea păcii.“

Datorită acești prororciri, Zaharia este numărat în rândul prorocilor.

Citeste si: Sărbătoare mare joi. Un mare sfânt apare în calendar pe 29 august

Potrivit tradiției, când Irod a poruncit că toți pruncii din Betleem să fie uciși, în speranța de a-L ucide și pe Hristos, Elisabeta s-a ascuns cu Ioan într-o peștera. Irod știa de nașterea minunată a lui Ioan și pentru că ajunsese să creadă că acesta ar putea fi Mesia, le poruncește soldaților să-l caute și să-l omoare.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Sărbătoare mare joi. Știind de nașterea minunată a lui Ioan și crezând că însuși Ioan ar putea fi Mesia, a poruncit soldaților să îl caute și să îl omoare. Pentru că soldații nu l-au găsit pe Ioan, Irod a poruncit ca preotul Zaharia să fie înjunghiat în locul fiului său.

Citeste si: Sărbătoare vineri. Cui trebuie să îi spui ”La mulți ani”

Există tradiția că Zaharia a fost ucis înaintea altarului. Potrivit unei inscripții din secolul al IV lea, descoperită în 2003, moaștele Sfântului Zaharia se găsesc în Ierusalim, la Yad-Avshalom, alături ce cele ale lui Simeon cel Bătrân, scrie crestinortodox.ro.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si