Close sidebar
Close sidebar

Ce sărbătoare este azi, 25 martie 2024, în Calendarul ortodox: De Buna Vestire este dezlegare la pește. Tradițiile legate de această zi

Iată ce sărbătoare este azi, 25 martie 2024, în Calendarul ortodox! Buna Vestire are loc pe 25 martie 2024 și este o sărbătoare cu însemnătate puternică pentru creștini. În această zi este dezlegare la pește. Iată ce tradiții există pentru această dată.

Ana-Maria Costea,

Buna Vestire are loc pe 25 martie 2024 și este o sărbătoare cu însemnătate puternică pentru creștini.

[Sursa foto: Freepik/Doxologia/Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sărbătoare mare azi, 25 martie 2024, în Calendarul ortodox! Buna Vestire, cunoscută și sub numele de Blagovestenia, este sărbătorită an de an pe 25 martie.

Această zi specială ne aduce aminte de momentul în care Fecioara Maria a primit vestea cea minunată de la Arhanghelul Gavril Acesta i-a spus că îl va naște pe fiul Domnului.

În această zi sfântă creștinii au dezlegare la pește. Totodată, data de 25 martie 2024 ne reamintește și de unele tradiții și obiceiuri care se mai practică și în zilele noastre în unele zone ale țării.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an pe 25 martie.

[Sursa foto: Doxologia]

Sărbătoare 25 martie 2024: Tradiții și obiceiuri pentru Buna Vestire 2024

Se spune că de Buna Vestire este bine să punem pe pragul casei noastre pâine și sare. Aceasta este hrană pentru îngeri.

Potrivit tradiției, oamenii nu au voie să se certe în această zi pentru că este un mare păcat. Cine se va certa de Buna Vestire riscă să atragă necazuri în tot restul anului.

Citește și: Pe ce dată pică Buna Vestire în 2024? Tradiții pentru această zi sfântă: Este cruce roșie în Calendarul ortodox

În zona Bucovinei nu trebuie să se pună ouăle la cloșcă. Puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare, conform crestinortodox.ro

În unele zone ale României se obișnuia ca pomii să fie „amenințați” și stropiți cu țuică pentru ca apoi să le ofere sătenilor roade bogate. 

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Călin Georgescu trece pe primul loc și în diaspora. Elena Lasconi reduce diferența față de Marcel Ciolacu- antena3.ro

În Maramureș, oamenii adună lucrurile pe care nu le mai folosesc din curți și le dau foc. Acest ritual poartă numele de „Noaptea Focurilor” și durează până la miezul nopții sau chiar și până a doua zi de dimineață.

Așa cum am spus anterior, de Buna Vestire creștinii au dezlegare la pește. Cei ce gustă pește în această zi se vor simți „ca peștele în apă”.

Creștinii au dezlegare la pește de Buna Vestire.

[Sursa foto: Freepik]

Pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă în această zi pentru că riscă să omoare toți peștii. 

În Bucovina, sărbătoarea Bunei Vestiri este considerată la fel de importantă precum Paștele, deoarece se spune că fără Buna Vestire nu ar exista nici Paștele.

Femeile din Bucovina obișnuiesc să facă un foc în curte în dimineața Bunei Vestiri. Ele pun lângă foc pâine sare și apa ca să se încălzească. Această tradiție are legătură cu hrana îngerilor menționată anterior. După ce fac aceste lucruri, femeile dau pâine și sarea de pomană.

În ziua Bunei Vestiri, ciobanii se urcă pe stogul de fân și amenință cu toporul iarna ca să fugă.

Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2024? Calendar ortodox

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Călin Georgescu trece pe primul loc și în diaspora. Elena Lasconi reduce diferența față de Marcel Ciolacu- antena3.ro

În Transilvania se obișnuia ca fiecare familie să pregătească în seara de dinainte de Buna Vestire clopoței, chibrituri și tămâie. Apoi, primul membru al familiei care se trezea dis-de-dimineață trebuia să ia o oală cu jar pe care să pună tămâie, să iasă afară și să înconjoare de trei ori casa. După acestea, membrul familiei mergea și pe la pomi și făcea sub ei focuri mici pentru a vedea care vor fi roditori. Se spunea că pomul care părea că nu va rodi trebuia atins de trei ori cu tăișul toporului în timp ce se rostea „Dacă nu rodești, te tai!”.

Buna Vestire, cunoscută și ca „Ziua Cucului”

În unele zone ale țării, ziua Bunei Vestiri este și ziua în care cântă pentru prima dată cucul. El este văzut ca vestitorul lucrurilor importante. Se spune că cine îl auzea pentru prima dată cântând, trebuia să numere de câte ori cântă pentru a ști cât mai avea de trăit.

De Buna Vestire, cucul trebuie așteptat de creștini în haine curate, cu veselie și cu stomacul plin, dar și cu bani suficienți în buzunare. Acest ritual trebuie îndeplinit pentru a beneficia de hrană, bogății, bucurie și curățenie pe tot parcursul anului. 

Buna Vestire este denumită și Ziua Cucului în popor.

[Sursa foto: Facebook]

În caz contrar, dacă primul cântec al cucului era auzit de o persoană care nu mâncase, era un semn rău. Totodată, dacă o persoană aude cucul întreaga primăvară, atunci aceasta nu va mai avea mult timp de trăit. 

Citește și: Lună Plină pe 25 martie 2024, chiar de Buna Vestire: Un moment bun pentru noi începuturi

Tinerii și fetele îl întrebau pe cuc diverse lucruri pe care voiau să le știe. Aceștia se interesau de măritiș în special, iar dacă cucul tăcea, atunci era un semn bun. În schimb, dacă cucul cânta, atunci însemna că tinerii mai aveau cel puțin un an de așteptare.

De Buna Vestire este dezlegare la pește și se spune că cei ce vor mânca pește vor fi sănătoși precum peștele pe tot parcursul anului.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI