Pe data de 15 august, creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută de români și sub denumirea de Sf. Maria Mare. Află care sunt tradițiile și obiceiurile românești de Sf. Maria, ce este și ce nu este bine să faci în ziua de 15 august.

Tradiții și obiceiuri românești pentru 15 august

Ziua de 15 august, sărbătorită cu cruce roșie în calendarul ortodox, semnifică Adormirea Maicii Domnului.

Această sărbătoare se mai numește, în popor, Sf. Maria Mare, "Paștele verii" sau Uspenia (termen slav).

Se spune că în acestă zi, Maica Domnului vizitează casele oamenilor. Nu este bine să stai cu ușa și geamurile închise. Ele trebuie ținute deschise pentru a lăsa harul divin al Fecioarei Maria să intre în casă.

Tot în această zi, nu se spală, chiar dacă ai alege mașina de spălat pentru asta. Se spune că cine spală pe 15 august va avea ghinion toată viața.

Este interzis, atât femeilor, cât și bărbaților, să se tundă în această zi, pentru că cine se tunde de Adormirea Maicii Domnului poate să chelească.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

De asemena, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să călătorești singur pentru a nu fi considerat egoist. Totuși, dacă situația necesită o călătorie individuală, asigură-te că ai cu tine un obiect sfințit pentru a fi protejat de pericole.

Este ultima zi în care oamenii pot culege plante și flori medicinale.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Maria

Tradiții și obiceiuri de Sf. Maria

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Tot pe 15 august se redeschide sezonul evenimentelor.

Oamenii se pot căsători, boteza copiii, dar și prăznui pe cei trecuți la cele veșnice. Pentru sufletul morților, se împart struguri și prune.

Sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, dar și slujbe speciale.

Citește și: Calendar ortodox 15 august 2023: Sărbătoare mare pentru români. Ce nu este bine să faci de Sf. Maria Mare?

Cine își serbează onomastica?

Potrivit unor preoți, în această zi se poate ura "La mulți ani", pentru că se prăznuiește trecerea în viața veșnică de apoi a Fecioarei Maria, nu moartea ei. Fecioara Maria a trecut în eternitate cu Fiul Său, iar această minune este un prilej de bucurie pentru creștini.

De Sf Maria, cei care poartă numele de Maria și alte derivate își serbează ziua onomastică.

Persoanele care poartă numele de: Maria, Mariana, Marian, Marin, Marinel, Mara, Marta, Marilena, Marina, Marinela, Mari, Meri, Mărioara, Mioara, Măriuța, Măriuca, Marița, Marusia, Marisa, Maricica, Mia.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Maria? Este sau nu și numele Marius inclus pe lista?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si