Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Sărbătoarea magiunului în Maramureș. Sute de oameni s-au strâns să facă faimosul magiun de prune

Ieri a fost zi de sărbătoare în Maramureș. Cu mic, cu mare, indiferent de vârstă, sătenii s-au strâns să facă faimosul magiun de prune.

Redactia Stirile Kanal D,

Sărbătoarea magiunului în Maramureș. Sute de oameni s-au strâns să facă faimosul magiun de prune

[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Bine ați venit la Baia Mare. E forfotă mare aici. Silvoița trebuie pregătită și nu e vreme de stat.

„Dragi copii vă rog să fiți atenți cum dejdeocați prunele...luați sâmburele, îl puneți de o parte într-un bol și în alt bol puneți prunele dejdocate.”

Silvoița sau „mierea prunelor ” cum mai este cunoscută- un soi de magiun spun sătenii. Totul începe cu culesul prunelor, apoi spălatul și scosul sâmburilor. Când se pun la ceaun, prunele trebuie învârtite mereu să nu se prindă și să se ardă majunul.

Citește și: Alimente pe care trebuie să le consumi în această toamnă pentru a avea o imunitate de fier

Tradițiile culinare sunt reînviate la Muzeul Satului din Baia Mare

Suntem la Muzeul Satului din Baia Mar, iar silvoița merge cel mai bine lângă o bucată de pâine proaspăt scoasă din cuptor.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Maria Ștes: „Facem pupăze...cocuț, le punem pe o frunză de varză și le băgăm la cuptor după ce avem jarul bine încins. Trebuie să fie de mâncare pentru cei ce vin la clacă? Da, pentru cine vine la clacă, mâncare, cine vine la făcut de silvoiță.”

La clacă. Adică locul unde, odinioară, oamenii se strângeau să se ajute între ei. Așa se întâmplă și în satul de pe Dealul Florilor. Este și cazul acestei doamne.

„Anul trecut am fost tot aici, la muzeu. Am ajutat.”

Aici timpul s-a oprit în loc. Nu contează că ești mic sau mare. Prunele trebuie culese, silvoița fiartă, iar bucatele pregătite. Așa e în fiecare an, aici la Baia Mare.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI