Ziua Morţilor 2021 sau Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.  În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană, cele protestante, pe data de 1 noiembrie 2021 este celebrată Ziua Morţilor sau Sărbătoarea tuturor sfinților.

Ce reprezintă Sărbătoarea Tuturor Sfinților?

Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau Toți Sfinții mai este cunoscută și ca Luminația. Este o sărbătoare creștină în care sunt sărbătoriți toți sfinții, cunoscuți și necunoscuți. Astfel, în bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană, cele protestante, sărbătoarea se ține în ziua de 1 noiembrie din calendarul gregorian.

Totodată, în Biserica Romano-Catolică Sărbătoarea Tuturor Sfinților precedă cu o zi Comemorarea Credincioșilor Răposați, a cărei solemnitate a fost fixată pe 2 noiembrie, la două secole după crearea sărbătorii Toți Sfinții.

În bisericile orientale, anume cele ortodoxe și cele greco-catolice, prima duminică după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților[5], echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean.

Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor 2021: Pe ce dată se sărbătoreşte şi ce nu este bine să faci?

Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor 2021: Pe ce dată se sărbătoreşte şi ce nu este bine să faci?

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Dimitru 2021: Mesaje, urări şi felicitări

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În bisericile ortodoxă și greco-catolică ziua săptămânală pentru pomenirea generală a celor adormiți este sâmbăta.

Din toate sâmbetele unui an bisericesc, două sunt consacrate în chip special pomenirii generale a morților: sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului sec de carne și sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt. Ele se numesc în popor Moșii (de iarnă și de vară) pentru ca în ele facem pomenire părinților, moșilor și strămoșilor răposați.

În zonele de interferență apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici fac Pomenirea celor adormiți, Luminația în ziua de 1 noiembrie, la biserică, iar la cimitir în după-amiaza sau în seara aceleiași zile.

În Biserica Romano-Catolică Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați are loc la 2 noiembrie. Mai demult ziua morților era reportată pe 3 noiembrie, doar dacă 2 noiembrie ar fi fost într-o zi de duminică.

Citeste si: Moşii de toamnă 2021: Când pică Sâmbăta Morţilor în acest an şi ce se dă de pomană?

Traditii si obiceiuri de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor 

Astfel,  Biserica Ortodoxa obisnuieste să facă pomenirea mortilor sambata, unii credinciosi ortodocsi sarbatoresc Ziua Mortilor nu pe 1 noiembrie, ci in prima sambata din luna noiembrie. Conform traditiei, in noaptea Luminatiei, portile dintre cele doua lumi se deschid si numai acum cei plecati dintre noi pot veni sa ne viziteze. Din acest motiv, proverbul popular “despre morti, numai de bine” se respecta cu sfintenie, cel putin la cimitir, potrivit crestinortodox.

Insă, indiferent de religie, credinciosii ies in intampinare rudelor si prietenilor adormiti, cu flori si lumanari.

Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor 2021: Pe ce dată se sărbătoreşte şi ce nu este bine să faci?

Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor 2021: Pe ce dată se sărbătoreşte şi ce nu este bine să faci?

[Sursa foto: PixaBay]


Conform traditiei Bisericii Romano-Catolice si Greco-Catolice, o parte din sufletele celor morti care nu au fost sfinti ajung in purgatoriu unde se curata de pacate pentru a putea intra in rai. Chiar daca este sarbatoare catolica, Ziua Mortilor este celebrata si de preotii ortodocsi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul raposatilor.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Luminatia reprezintă e o zi de suflet pentru crestini, prilej de meditatie si de rugaciune, de respect pentru cei morti, iar imaginea cimitirului iluminat te indeamna la reculegere si aducere aminte, te face sa te gandesti ca moartea nu este moarte, ci e tot viata, dar altfel.

Citeste si: Calendar ortodox octombrie 2021: Cele mai mari sărbători cu cruce roşie

De obicei, credinciosii merg in ziua precedentă la cimitir, la mormintele rudelor si executa activitati administrative, de exemplu fac curătenie la mormant si primeneste crucea, se pun flori, candele si lumanari.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si