Sunt 400 de kilometri intre capitala si satul in care Amalia si Adelina isi traiesc anii copilariei. In casuta lor, daruita de un om cu suflet mare, parintii, Madalina si Gabriel nu le pot oferi prea multe in afara dragostei lor. Sunt tineri, 25 si 30 de ani, in putere, dar intr-o continua lupta cu traiul amarnic. Proprietarul casei sta in Bucuresti si in schimbul intretinerii ii lasa sa locuiasca aici.
Familia are cateva pasari si un porc pe care ii creste pentru a avea ce sa manince.
Adelina, cea mai mare dintre surori, are 5 ani. Atunci cand venea ea pe lume, Romania iesea din recesiune economica. Viata lipsita de griji nu a ajuns insa in satul din Vaslui.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Aici, familia Adelinei traieste din ajutorul social si alocatiile copiiilor. Mama a fost plecata in strainatate unde a avut grija de o batrana. A facut economii cat a putut dar nu au ajuns pentru traiul in tara care se claseaza pe locul doi la inflatie in spatiul european.
Amalia, mezina familiei cauta in ghiozdan darurile aduse de preotul comunei. Tot cu o curiozitate inocenta isi va cauta si rostul in viata, mai tarziu: in tara sau in strainatate, asa cum a facut 3 sferturi din populatia localitatii. Asa cum a facut si tatal ei.
Din putin, cei doi parinti au reusit sa-si creasca fetitele. I-au ajutat cu donatii in alimente de baza si preotul.
Iar de aceste sarbatori, Alexandra Timar, tanara transformata in Mos Craciun pentru copiii din Vaslui, le va oferi dulciuri, haine si jucarii. Spera ca astfel sa aduca un dram de bucurie mai multor familii.
Copiii Romaniei din mediul rural raman printre cei mai saraci din Europa. Unul din 10 merge la culcare flamand. Multe familii reusesc din greu sa le asigure celor mici peste doua mese pe zi.
Desi cifrele oficiale sunt in scadere, saracia continua sa persiste in cele mai multe sate din tara.