Sărbătorile de iarnă în România: Ce tradiții trebuie să respecte românii?
Ultimele sărbători importante, de iarnă, din anul 2023, au sosit. Iată ce tradiții trebuie să respecte românii în zilele de 6, 25, 26 și 27 decembrie 2023, potrivit Calendarului ortodox.
În luna decembrie, creștinii ortodocși se pregătesc temeinic de sărbătorile de iarnă. Iată care sunt cele mai importante sărbători din Calendarul ortodox pentru luna decembrie 2023, dar și care sunt cele mai răspândite tradiții pe care credincioșii le respectă în aceste zile sfinte.
Principalele sărbători religioase sunt notate cu cruce roșie în Calendarul ortodox.
Care sunt cele mai importante sărbători de iarnă? Sunt notate cu cruce roșie în Calendarul ortodox
Potrivit Calendarului ortodox pentru luna decembrie, există patru sărbători foarte importante pentru credincioși. Ele sunt notate cu cruce roșie, iar în aceste zile creștinii respectă tradițiile atribuite fiecărei zile sfinte.
Prima sărbătoare mare din această lună are loc pe 6 decembrie 2023, atunci când creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe.
A doua mare sărbătoare religioasă notată în Calendarul ortodox cu cruce roșie este Crăciunul, sărbătorit în fiecare an pe 25 decembrie. Credincioșii celebrează Nașterea Domnului în această zi.
A treia mare sărbătoare din luna decembrie 2023 este Soborul Maicii Domnului, care are loc în următoarea zi după Crăciun, pe 26 decembrie 2023. Această zi este celebrată și ca a doua zi de Crăciun.
Ultima sărbătoare din anul 2023 are loc pe 27 decembrie 2023, atunci când creștinii îl sărbătorez pe Sfântul Ștefan.
În luna decembrie, Biserica Ortodoxă recunoaște și alte sărbători, însă ele sunt notate cu cruce neagră în Calendarul ortodox. Acestea nu au o la fel de mare însemnătate precum cele menționate anterior, potrivit crestinortodox.ro
Cele mai cunoscute tradiții de Sfântul Nicolae. Sărbătoarea are loc pe 6 decembrie 2023 în Calendarul ortodox
Ziua în care este sărbătorit Sfântul Nicolae, cunoscut și ca „Moș Nicolae”, marchează începutul iernii, potrivit tradiției populare.
Se spune că pe data de 6 decembrie moșul își scutură barba și astfel începe prima ninsoare.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii sunt nerăbdători să primească cadouri. Ei își curăță cizmele sau ghetele și le așează în apropierea ușii ori lângă fereastră, pentru a-l aștepta pe Moș Nicolae. Acesta le va pune celor cuminți dulciuri și alte cadouri frumoase în ghetuțe. În schimb, copiilor neascultători, moșul le va aduce o nuielușă.
Cu ocazia zilei Sfântului Nicolae se pot oferi figurine de turtă dulce, nuci, acestea două fiind simboluri ale longevității. În plus, se oferă și covrigi, dulciuri, fructe sau pungi cu grâu sau orez, ca simboluri ale sporului.
Tradiția spune că în această zi sfântă nu se pot oferi drept cadou obiecte ascuțite, obiecte negre, cravate, bijuterii sau produse de machiaj, pentru că acestea îi va aduce ghinion posesorului.
Totodată, și cei ce vor oferi aceste daruri vor avea parte de ghinion.
Un obicei spune că cei credincioși pun în apă crenguțe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcție de crenguța care a înflorit, oamenii așteaptă recolta de fructe în anul ce urmează.
Tradiția populară ne spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, cerul se deschide pentru muritori, iar aceștia îl pot vedea pe Sfântul Nicolae stând în dreapta Domnului.
În ziua Sfântului Nicolae, la sate, feciorii se organizează în cete și își aleg gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
Cele mai răspândite tradiții de Crăciun, sărbătorit pe 25 decembrie 2023 în Calendarul ortodox
Potrivit tradiției, în prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie, mulți copii umblă pe străzile acoperite cu zăpadă din orașe și sate, colindând creștinii și ținând în mână o stea făcută din carton și hârtie, cu scene biblice pictate pe ea.
Cei mici merg din casă în casă, cântând colinde și recitând poezii sau legende pe toată perioada Crăciunului. Cel care conduce grupul de colindători poartă alături de el o stea din lemn, acoperită cu staniol și decorată cu clopoței și panglici colorate. Imaginea Sfintei Familii este lipită în centru stelei și întreaga creație este atașată de o coadă de mătură sau de un băț puternic.
Credincioșii împodobesc bradul de Crăciun, ascultând „O brad frumos”.
Tradiția spune că la sfânta masă de Crăciun este bine să ascultăm colinde, care ne duc cu gândulm, dar și cu sufletul la relațiile dintre oameni și la belșug.
Este bine să mâncăm pește la micul dejun în această zi pentru a fi sprinteni în următoarea perioadă.
Creștinii merg la biserică, la Liturghie. Cei care s-au spovedit, acum se împărtășesc și abia după se pot așeza la masă cu familia.
Tradiții interesante pentru data de 26 decembrie 2023, când este sărbătorit Soborul Maicii Domnului
Pe 26 decembrie 2023, în cea de-a doua zi de Crăciun, are loc adunarea cerească, alături de adunarea pământească în jurul Maicii Domnului. Sute de mii de creștini merg la Biserică pentru a se ruga pentru fericire, sănătate, dar și prosperitate lor și a celor dragi lor.
În această zi, credincioșii merg în vizită la familie, rude, nași, fini și se bucură de timpul petrecut alături de aceștia.
În a doua zi de Crăciun, finii merg în vizită la nași încărcați cu daruri și un colac tradițional care conține trei sticle de vin, două sticle de țuică, patru pâini și mai multe preparate tradiționale de Crăciun, cum ar fi piftia, sarmalele și friptura de porc. După ce au ajuns la nași, finii trebuie să le sărute acestora mâinile și să îi îmbrățișeze de trei ori.
Ce tradiții trebuie să respectăm pe 27 decembrie 2023? Este sărbătorit Sfântul Ștefan
În ziua de 27 decembrie se fac pomeniri pentru sufletele celor trecuți în neființă, care au pierit în împrejurări dramatice. Pachetele cu mâncare se împart și persoanelor tinere care poartă numele Sfântului Ștefan.
Credincioșii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de mai mult timp cu persoane orgolioase, trebuie să aducă în casa lor o icoană cu Sf. Ștefan, sfințită.
Pentru sănătatea rudelor ce au probleme mari de sănătate și pentru sporul casei, pe 27 decembrie trebuie cinstit Sfântul Ștefan prin fapte bune.
În această zi, în unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ștefan. Ele sunt făcute dintr-un aluat similar cu cel al cozonacului uns cu miere și se fac pâinici în forme rotunde. Dulciurile amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sf. Ștefan. Totodată, acestea se sfințesc la biserică în ziua praznicului și se împart copiilor săraci.
Calendar ortodox pentru luna decembrie 2023
6 M ✝) Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei Ap. Evrei 13, 17-21 Ev. Luca 6, 17-23
7 J ✝) Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș; Sfântul Ierarh Ambrozie, Episcopul Mediolanului; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Vladimir-Seligersk Ap. I Timotei 6, 17-21 Ev. Luca 18, 31-34
8 V Sfântul Cuvios Patapie; Înainte-prăznuirea Sfintei Ana; Sfântul Ierarh Sofronie, Episcopul Ciprului; Sfântul Apostol Onisifor; Sfântul Apostol Tihic; Sfântul Apostol Cezar Ap. II Timotei 1, 1-2; 8-18 Ev. Luca 19, 12-28
9 S Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana; Sfânta Prorociță Ana, mama Prorocului Samuel; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Bucurie neașteptată” Ap. Galateni 5, 22-26; 6, 1-2 Ev. Luca 10, 19-21
10 D Sfântul Mucenic Evgraf; Sfântul Mucenic Ermoghen; Sfântul Mucenic Mina ✝) Duminica a 27-a după Rusalii (Tămăduirea femeii gârbove) Ap. Efeseni 6, 10-17 Ev. Luca 13, 10-17 glas 2, voscr. 5
11 L Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul; Sfântul Cuvios Luca cel Nou Ap. II Timotei 2, 20-26 Ev. Luca 19, 37-44
12 M ✝) Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei; Sfântul Ierarh Alexandru, Arhiepiscopul Ierusalimului; Sfântul Mucenic Sinet Ap. II Timotei 3, 16-17; 4, 1-4 Ev. Luca 19, 45-48
13 M ✝) Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei✝ Sfântul Mare Mucenic Orest ✝ Sfântul Mare Mucenic Mardarie ✝ Sfântul Mare Mucenic Evghenie ✝ Sfântul Mare Mucenic Auxentie ✝ Sfântul Mare Mucenic Eustratie; Sfânta Muceniță Lucia, fecioara; Sfântul Cuvios Gherman de Alaska; Sfânta Cuvioasă Otilia Ap. II Timotei 4, 9-22 Ev. Luca 20, 1-8
14 J Sfântul Mucenic Arian; Sfântul Mucenic Calinic; Sfântul Mucenic Evhie; Sfântul Mucenic Levchie; Sfântul Mucenic Apolonie; Sfântul Mucenic Tirs; Sfântul Mucenic Filimon Ap. Tit 1, 5-14 Ev. Luca 20, 9-18
15 V Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei; Sfântul Cuvios Pavel; Sfânta Muceniță Suzana; Sfânta Muceniță Antia Ap. Tit 1, 15-16; 2, 1-10 Ev. Luca 20, 19-26
16 S Sfânta Teofana Împărăteasa; Sfântul Proroc Agheu; Sfântul Mucenic Marin Ap. Efeseni 1, 16-23 Ev. Luca 12, 32-40
17 D Sfântul Proroc Daniel și Sfinții trei tineri Anania, Azaria și Misail; Sfântul Dionisie din Zakynthos; Sfinții Cuvioși Atanasie, Nicolae și Antonie, ctitorii Mănăstirii Vatoped; Sfântul Mucenic Avacum, diaconul ✝) Duminica a 28-a după Rusalii (a Sfinților Strămoși – Pilda celor poftiți la cină) Ap. Coloseni 3, 4-11 Ev. Luca 14, 16-24 glas 3, voscr. 6
18 L ✝) Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, Sfântul Mucenic Sebastian, Sfântul Ierarh Modest (Patriarhul Ierusalimului), Sfânta Muceniță Zoe Ap. Evrei 3, 5-11; 17-19 Ev. Luca 20, 27-44
19 M Sfântul Mucenic Bonifatie, Sfântul Mucenic Trifon, Sfânta Cuvioasă Aglaia, Sfântul Ierarh Grichentie, Episcopul Etiopiei Ap. Evrei 4, 1-13 Ev. Luca 21, 12-19
20 M Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei, Sfântul Ioan de Kronstadt, Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Novgorod, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Salvatoarea de la înec” Ap. Evrei 5, 11-14; 6, 1-8 Ev. Luca 21, 5-8; 10-11; 20-24
21 J Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia, Sfântul Ierarh Petru, Mitropolitul Moscovei, Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului, Sfântul Mucenic Temistocle Ap. Evrei 7, 1-6 Ev. Luca 21, 28-33
22 V ✝) Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, Sfânta Mare Muceniță Anastasia, Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului, Sfânta Muceniță Teodota Romana, Sfântul Mucenic Hrisogon (Zi aliturgică)
23 S Sfântul Nifon, Episcop de Constanțiana, Sfinții 10 Mucenici din Creta, Sfântul Cuvios NaumÎnainte-prăznuirea Naşterii Domnului, Sfântul Ierarh Pavel, Arhiepiscopul Neocezareei, Sâmbăta dinaintea Naşterii Domnului Ap. Efeseni 2, 11-13 Ev. Luca 13, 19-29
24 D Sfânta Muceniță Eugenia, Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului ✝) Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), (Ajunul Crăciunului) Ap. Evrei 11, 9-10; 32-40 Ev. Matei 1, 1-25 (Genealogia Mântuitorului)glas 4, voscr. 7
26 M ✝) Soborul Maicii Domnului✝) Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, Sfântul Mucenic Eftimie, Episcopul Sardelor, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Ostrobramsk- Vilnius”, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Betleemita, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Binecuvântat este pântecele...”, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Trei Bucurii”, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Milostiva”;Ap. Evrei 2, 11-18 Ev. Matei 2, 13-23
27 M ✝ Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Sfântul Cuvios Teodor Mărturisitorul Ap. Evrei 10, 1-18 Ev. Marcu 8, 30-34 (Harți)
28 J Sfântul Simon Izvorâtorul de mir, ctitorul Mănăstirii Simonos Petras, Sfinții 20.000 de Mucenici arși în Nicomidia, Sfântul Sfinţit Mucenic Glicherie preotul, Sfântul și Dreptul Iosif, Logodnicul Sfintei Fecioare Maria, Ap. Evrei 10, 35-39; 11, 1-7 Ev. Marcu 9, 10-15
29 V Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod, Sfântul Cuvios Marcel, Sfântul Cuvios Tadeu Ap. Evrei 11, 8-16 Ev. Marcu 9, 33-41 (Harți)
30 S Sfânta Muceniță Anisia fecioara, Sfântul Cuvios Leon, arhimandritul Sfânta Cuvioasă Teodora din Cezareea Sfântul Cuvios Zotic; Sâmbăta după Naşterea Domnului, Ap. Efeseni 5, 1-8 Ev. Luca 14, 1-11
31 D Sfântul Mucenic Hermes, Sfânta Cuvioasă Melania Romana, Odovania praznicului Naşterii Domnului ✝) Duminica după Nașterea Domnului (a Sfinților Iosif Logodnicul, David Prorocul și Iacob, ruda Domnului. Fuga în Egipt) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) Ap. Galateni 1, 11-19 Ev. Matei 2, 13-23 glas 5, voscr. 8