Sărbătorile de iarnă, umbrite de pandemie. Ce va fi strict interzis de Crăciun 2020?
Sărbătorile de iarnă de anul acesta nu vor fi ca în ceilalți ani. Având în vedere restricțiile impuse de autorități, multe dintre activitățile tradiționale nu vor fi posibile anul acesta.
Author: Mircea Pop miercuri 02 decembrie 2020 , 13:41
Sărbătorile de iarnă vor fi altfel! Reuniunile de familie sau colindatul sunt doar câteva dintre obiceiurile care anul acesta vor avea loc ținând cont strict de regulile autorităților.
Sărbătorile de iarnă. Reguli pentru slujbe
Comisia Europeană nu decide şi nu poate impune nimic în sfera esenţială a religiosului, doar poate emite recomandări legat de încurajarea şi intensificarea protejării de noul coronavirus în viaţa socială din perioada sărbatorilor, a transmis miercuri purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Bănescu a trimis un punct de vedere cu privire la recomandarea Comisiei Europene referitoare la slujbele de Crăciun.
„ Comisia Europeană nu decide şi nu poate impune nimic în sfera esenţială a religiosului, doar poate emite recomandări(!) legate de încurajarea şi intensificarea protejării de noul coronavirus în viaţa socială din perioada sărbatorilor.
Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreţionar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun şi nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru”, a scris Bănescu.
CE a recomandat înlocuirea liturghiilor de Crăciun faţă în faţă cu slujbe transmise online sau la televizor, potrivit unui proiect citat de Corriere della Sera.
„Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreţionar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun şi nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru”, a
Purtătorul de cuvânt susţine că Bisericile sunt conştiente de situaţia actuală şi că pledează pentru respectarea regulilor sanitare.
Apelul ministrului Nelu Tătaru pentru români
Ministul Sănătății a făcut încă o dată apel la populație să respecte măsurile restrictive impuse de autorități, distanțarea fizică fiind absolut necesară.
“Recomandarea rămâne aceeaşi, ca tot ceea ce înseamnă recomandare generală să fie respectat şi acum. Ţine doar de noi dacă sărbătorile sunt mai laxe, în familie. Ţine doar de noi dacă transmiterea în comunitate va fi mai mică”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.
Totodată, Nelu Tătaru a precizat că indicele de infectare dintr-o localitate este oferit de transmiterea virusului în comunitate.
“În funcţie de indice avem o serie de reguli sau restricţii care se impun, până la carantinarea unei localităţi”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.
Raed Arafat: Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019
Medicul Raed Arafat atrage atenţia asupra faptului că autorităţile pot reglementa conduita în spaţiile publice, nu şi în casele oamenilor, subliniind că cei care invită persoane din familia lărgită în casele lor pentru a petrece sărbătorile de iarnă se supun unui risc suplimentar privind infectarea cu noul coronavirus.
”Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019”, a afirmat Arafat.
”Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019. Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci, distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019.(...) Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a afirmat Raed Arafat, la Digi 24.
Arafat a explicat că ”fără îndoială” transmiterea virusului este accentuată acasă, iar dacă se invită persoane cu care nu se locuieşte în mod frecvent, riscul creşte.
Sărbătorile de iarnă. Întrebat dacă Crăciunul se va face în familie, Arafat a explicat: ”În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeaşi casă. În familie lărgită, înseamnă să vină şi alţii la tine, ţi-ai asumat imediat un risc. Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta e pe răspunderea lor. Dacă tu vrei să sărbătoreşti cu încă două, trei familii ţi-ai crescut riscul mult de a te infecta şi de a lua virusul de undeva, că nu bănuiesc că o să stai în noaptea de Crăciun cu mască. Modul cum îţi organizezi masa de Crăciun, dacă aduci mai multă lume care stă în alte zone riscul de transmitere e mult mai mare şi vulnerabilitatea e mai mare. În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să şi-l asume”.