In articol:
- Sarmale de Crăciun ardelenești
- Ingrediente
- Mod de preparare:
- Sarmale de Crăciun moldovenești
- Ingrediente:
- Mod de preparare:
- Sarmale de Crăciun cu afumătură
- Mod de preparare:
- Sarmale moldovenești în foi de viță
- Ingredinte:
- Mod de preparare:
Sarmale de Crăciun. Iată cele mai delicioase rețete pe care trebuie să le încerci anul acesta de Crăciun! Nu veți da greș cu ele!
Sarmale de Crăciun ardelenești
Ingrediente
400 g carne tocată de porc
200 g carne tocată de vită
4 felii şunculiţă afumată
1 lingura ulei
1 ceasca orez
200 ml suc de roşii
sare
piper proaspăt măcinat
câteva boabe de piper
mărar proaspăt sau uscat
cimbru (opţional)
1 cana zeamă de varză
14-15 foi varză murată
Mod de preparare:
Mai întâi, se amestecă toată carnea tocată, apoi se adaugă orezul şi ceapa călite în ulei, sucul de roşii, şunculiţa tăiată cubuleţe, sare şi piper.
Apoi, varza murată se spală de mai multe ori cu apă rece şi se lasă la scurs. Se iau apoi câte două foi de varză şi se umplu cu compoziţia de carne, astfel încât să se obţină sarmale mari, care se servesc câte una la fiecare porţie.
Se aşază într-un vas cu fundul mai gros, peste un strat de varză tocată. Se presară mărarul tocat, câteva rămurele de cimbru şi boabele de piper, apoi se toarnă zeamă de varză îndoită cu apă fierbinte cât să acopere sarmalele.
După care, se pun la foc mjlociu, iar după primele clocote se reduce focul la minim şi se lasă să fiarbă aproximativ două ore. Se pot pune şi la cuptor o jumătate de oră. Se servesc fierbinţi cu ardei iute sau boia de ardei.
Sarmale de Crăciun moldovenești
Ingrediente:
600 g pulpă de porc
2 linguri orez
sare
piper
foi de dafin
roşii în bulion
mărar
1 legatura leuştean
2 cani zeamă de varză
1 varză pentru foi
1 varză de tocat
costiţă afumată
1 ou
ulei
Mod de preparare:
Pentru sarmalele moldoveneşti, carnea de porc nu se mai dă prin maşina de tocat, ci se toacă bucăţele cu bărdiţa. Ceapa se toacă mărunt şi se amestecă cu carnea, cu orezul, oul, sarea şi piperul. Pasta obţinută se lasă la rece câteva minute.
Între timp, se opăreşte varza în apă cu sare şi sare de lămâie. Se lasă să se înmoaie bine şi apoi se pregătesc foile.
Apoi, se pune puţin ulei în cratiţă, câteva bucăţele de costiţă, roşii şi varză tocată. Se împachetează sarmalele şi se pun circular în cratiţă. După ce s-a terminat compoziţia de carne, se acoperă cu restul de varză tocată, se mai pun câteva feliuţe de costiţă, boabe de piper, foaia de dafin, legătura de mărar şi de leuştean în mijloc, se pune zeama de varză şi o cană de suc de roşii.
După care, se fierb aproape o oră, la foc potrivit, acoperite. După ce au dat în câteva clocote, se bagă în cuptor, să se rumenească. Se servesc cu mămăliguţă caldă şi smântână.
Sarmale de Crăciun cu afumătură
300 gr de carne de vită tocată;
400 gr de carne de porc tocată;
2 cepe;
6 linguri de orez;
3 linguri de bulion de roşii;
o legatură de mărar;
1,5 kg de varză acră;
piper macinat;
6-7 boabe de piper;
2 foi de dafin;
cimbru uscat;
200 gr de slănină afumată (sau orice fel de afumatură, după preferințe).
Mod de preparare:
Întâi, se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit. Apoi se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic 2 minute, amestecând mereu.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Mai apoi, se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc 2 minute. Într-un vas mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine.
După pregătirea cărnii, începeți să desprindeţi frunzele de varză de pe cotor, tăiaţi nervurile mai groase, puneţi foaia de varză în palmă, luaţi carne cu o lingură şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiţi cu varză şi capetele sărmăluţei, pentru a nu ieşi carnea. Sărmaluţele astfel pregătite se pun într-o cratiţă destul de încăpătoare, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul cratiţei puneţi în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt.
După un strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă şi câteva bucăţi de afumatură. Printre sarmale rupeţi şi 2 foi de dafin uscat. Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumatură şi din nou sarmale, până când le terminaţi.
Citește și: Biscuiți de Crăciun cu scorțișoară și zahăr pudră. O reţetă delicioasă
Astfel, deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi imprăştiaţi înca o lingură de bulion. Completaţi cu apă până când aceasta depăşeste cu câţiva cm sarmalele.
La final, se acoperă cratiţa şi se pune la fiert la foc mijlociu cam 40 de minute. Se verifică din când în când să nu scadă prea mult apa şi se completează când este nevoie. După care, se dă focul mic şi se mai lasă până când sunt gata, cel puţin înca o oră. Spre final, trebuie să scoateţi o sarmaluţă pe o farfurie şi să o gustaţi, varza trebuie să fie bine fiartă.
Sarmale moldovenești în foi de viță
Ingredinte:
1/2 kg carne tocată;
50-60 foi de viță;
un morcov;
o ceapă;
5 linguri orez;
5 linguri pastă de tomate;
2 ouă;
o legatură mărar;
o linguriţă cimbru;
5-6 foi de dafin;
sare şi piper.
Mod de preparare:
Începeți prin a curăța morcovul, supă trebuie să-l dați pe răzătoarea mică şi tocați ceapa. Punem într-o tigaie la încins câteva linguri de ulei şi apoi adaugăm morcovul şi ceapa. Se călesc, până când de înmoaie puţin, se adaugă jumătate de cană de apă şi toată cantitatea de pastă de tomate. După ce a fiert se adaugă şi condimentele. Acesta este sosul pentru sarmale care se va folosi şi la umplutura sarmalelor.
Mai apoi, se amestecă carnea tocată cu orezul şi mărarul tocat, peste care vom adăuga sosul de sarmale. Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă apoi 2 ouă. Se condimentează după gust. Foaia de viţă de vie, opărită, se aşează cu nervurile în sus, adică partea netedă în palmă.
Așadar, se pune din compoziţia pregătită şi le rulăm precum cele din foi de varză. Într-o cratiţă se aşează pe fund câteva foi de viţă, peste care se pun sarmalele împăturite. Se adaugă apă cât să acopere sarmalele. Se fierb cu capac la foc mic aproximativ 1 oră. Aceste sarmale pot fi gătite şi la cuptor, astfel vor fi și mai gustoase.
Citește și: Meniu de Crăciun 2022: Ce punem pe masă pe data de 25 decembrie? Preparatul care nu trebuie să lipsească