Un studiu comun realizat de experții OMS și cei din China privind originile COVID-19 spune că transmiterea virusului de la lilieci la oameni, printr-un alt animal, este scenariul cel mai probabil.

O evadare din laborator a virusului este, de asemenea, „extrem de puțin probabilă”, potrivit unui proiect al raportului, obținut de The Associated Press și prezentat de ABC News.

Citeste si: Bilanț coronavirus azi, 29 martie 2021. Câți români au decedat în ultimele 24 de ore

Singura ipoteză care nu va fi cercetată în profunzime- ieșirea din laborator a virusului

Concluziile sunt în mare măsură așteptate și au lăsat multe întrebări fără răspuns, reamracă jurnaliștii de la AP.

Echipa de savanți a propus cercetări suplimentare în fiecare domeniu, cu excepția ipotezei "evadării" virusului dintr-un laborator.

Citeste si: COVID-19 continuă să facă ravagii în Franța. Numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă a atins un nou record

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Publicarea raportului a fost întârziată în mod repetat, ridicând întrebări cu privire la partea chineză a studiului și la eventualele încercări de a șterge dovezile incomode, pentru a preveni învinovățirea Chinei cu pandemia începută în 2019-2020.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că se aștepta ca raportul final să fie gata pentru publicare „în următoarele zile”.

Transmiterea directă de la lilieci, o ipoteză "probabilă"

Associated Press a primit luni ceea ce părea a fi o versiune aproape finală de la un diplomat din Geneva dintr-o țară membră a OMS. Nu era clar dacă raportul ar mai putea fi modificat înainte de lansare.

Diplomatul nu a vrut să fie identificat, deoarece nu a fost autorizat să-l elibereze înainte de publicare. Cercetătorii au enumerat patru scenarii în ordinea probabilității. Au ajuns la concluzia că transmiterea printr-un al doilea animal este "foarte probabilă".

Ei au evaluat răspândirea directă de la lilieci la oameni ca fiind "probabilă" și au spus că răspândirea prin produsele alimentare „congelate” este posibilă, dar nu probabilă.

O verigă-lipsă din lanțul transmiterii

Cea mai apropiată rudă a coronavirusului care provoacă COVID-19 a fost găsită la lilieci, despre care se știe că poartă astfel de viruși.

Cu toate acestea, raportul spune că „distanța evolutivă dintre aceste virusuri de lilieci și SARS-CoV-2 este estimată a fi de câteva decenii, sugerând o verigă-lipsă”.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Într-un raport din 2020 al alianței serviciilor secrete din cele mai mari cinci state vorbitoare de limbă engleză (SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă, așa-numita alianță "Five Eyes") se vorbește de un virus necunoscut prezent la lilieci în China, virus care ar fi fost analizat într-un laborator din Wuhan.

Raportul secret a ajuns la acel moment în posesia ziarului australian "The Daily Telegraph". După publicarea materialului, s-au înmulțit semnificativ relatările despre "virusul creat de oameni în laboratorul din Wuhan".

O altă acuzație adusă în ultimul an regimului de la Beijing a fost aceea că lumea întreagă a irosit timp important în lupta împotriva virusului, din cauză că statul comunist ar fi blocat informațiile despre acesta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si