Navele au trecut de strâmtoarea Bosfor și s-ar îndrepta spre Ucraina. În urmă cu câteva săptămâni, Rusia s-a retras din acordul care a permis Ucrainei să exporte tone de cereale în siguranță, amenințând că va sista traficul maritim către Ucraina.

„Sunt informaţii că mai multe nave civile navighează nestingherite spre Ucraina prin Marea Neagră. Asta ar însemna că Rusia fie nu dorește, fie poate să impună o blocadă în Marea Neagră în acest moment" ,  Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Șase nave civile au spart blocada Rusiei și au traversat Marea Neagră. Vasele au fost aproape de România

Șase nave civile au spart blocada Rusiei și au traversat Marea Neagră. Vasele au fost aproape de România

Șase nave civile au spart blocada Rusiei și au traversat Marea Neagră

Aeronavele americane de patrulare și recunoaștere ale NATO au monitorizat cu atenție navele când acestea navigau spre Izmail, un port ucrainean aflat pe Dunăre, în apropiere de România, scrie un cont de Twitter OSINT care colectează informații din surse deschise.

Navele ajunse în port au încărcat cereale în Izmail și au plecat prin Marea Neagră către alte porturi străine. OSINT menționează că pe 30 şi 31 iulie, duminică şi luni, în portul Izmail șase nave străine au ajuns și au plecat din porturi din Israel, Grecia, Turcia şi Georgia. 

Patru avioane NATO de război au patrulat deasupra lor. Mai exact: un avion de patrulare P-8 al Marinei SUA, un Challenger al armatei americane cu radar de suprafața, o dronă RQ-4 Global Hawk a forțelor aeriene americane și un avion de supraveghere E-3 al NATO.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Rusia a raportat un atac cu drone ucrainene asupra Moscovei

Șase nave civile au spart blocada Rusiei și au traversat Marea Neagră. Vasele au fost aproape de România

Șase nave civile au spart blocada Rusiei și au traversat Marea Neagră. Vasele au fost aproape de România

Navele de marfă și-au ascuns intențiile. Toate navele care au trecut aveau transmițătoarele radio pornite și oricine avea acces la internet și la site-uri de monitorizare a traficului marin putea să vadă traseul acestora.

Rusia a format o blocadă de facto în Marea Neagră după ce a pus stopat în mod unilateral acordului cerealier la Marea Neagră pe data de 17 iulie 2023.

Moscova a amenințat că toate navele care se merg spre porturile ucrainene vor fi considerate și tratate ca potențiali transportatori de încărcături militare și că toate vasele din Marea Neagră vor fi inspectate.

Citește și: "Moscova va folosi arma nucleară dacă atacurile asupra Rusiei continuă", spune Dmitri Medvedev

Apoi armata rusească a început atacuri împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre: Izmail și Reni, pe data de 24 iulie 2023.

Țintele atacate atunci de armata rusă se află la câteva sute de metri de granița cu România, stat membru NATO.

Citește și: "Am devenit Moartea, distrugătorul lumilor". Cine este Robert Oppenheimer, fizicianul supranumit părintele bombei atomice


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si