Fabrica este operată de Promsintez și este situată la circa 30 km sud-vest de oraşul Samara de pe Volga.

Citește și: VIDEO- O fetiță de doar 7 ani, cu un picior amputat în urma unui atac al rușilor în Odesa, a câștigat aurul la un concurs de gimnastică. Povestea tragică a micuței

Din primele informații, explozia a avut loc în timp ce se demontau nişte conducte şi nu a avut loc un incendiu. 

Citește și: Centrala nucleară de la Zaporojie, posibilă țință a unui atac. Rusia și Ucraina se acuză reciproc

Explozia a fost cauzată de flacăra de sudură şi ar fi putea fi rezultatul unor resturi de explozibil rămase în ţevi. 

Centrala nucleară de la Zaporojie, posibilă țință a unui atac. Rusia și Ucraina se acuză reciproc

Rușii au ocupat centrala nucleară de la Zaporojie încă din primele zile ale începerii conflictului împotriva Ucrainei. Tot din acea perioadă, ambele țări se acuză reciproc că pregătesc un atac asupra centralei. Distrugerea centralei de la Zaporojie ar cauza mari dezastre.

Citește și: Vladimir Putin, mesaj pentru liderii asiatici. "Țarul" de la Kremlin, convins de victoria Rusiei în Ucraina

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa, având șase reactoare. Zona în care se află centrala nu a fost ferită de bombardamente. Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru bombardamentele care au existat în jurul centralei de la ocuparea acesteia de ruși în februarie 2022. Mai mult decât atât, ambele țări se acuză recirpoc de pregătirea unui atac major, care s-ar contura într-o catastrofă mondială.

Rusia acuză Ucraina că va ataca centrala

Consilierul șefului Rosenergoatom, agenția care se ocupă cu administrarea centralelor nucleare ale Rusiei, Renat Karceaa, este de părere că Ucraina va ataca în această noapte centrala de la Zaporojie. Kaarcea a precizat că atacul Ucrainei asupra centralei va consta într-un atac cu muniție realizată din deșeuri nucleare care aparțin altor centrale nucleare din țară.

Citește și: Rusia nu încetează bombardamentele din Ucraina. Mai mulți oameni, printre care și copii, au fost răniți în urma atacurilor din Harkov

"La adăpostul întunericului, în noaptea de 5 iulie, armata ucraineană va încerca să atace staţia Zaporojie folosind echipamente de precizie cu rază lungă de acţiune şi drone de atac kamikaze", a declarat Renat Karceaa, conform unei agenții rusești.

Ucraina neagă acuzațiile Rusiei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu plănuiește să își atace centrala nucleară, iar în cazul unui atac, Rusia ar fi singura vinovată.

"Dar, în orice caz, lumea vede- şi nu are cum să nu vadă- că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia. Şi nimeni altcineva", a declarat într-un mesaj video nocturn, noaptea trecută, Zelenski.

Citește și: Centrul internaţional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei a fost înființat la Haga

Armata ucraineană este pregătită să acționeze în fața unui nou atac rusesc.

Într-un comunicat transmis de armata ucraineană, este menționat că dacă Rusia va ataca centrala de la Zaporojie, va încerca să lase impresia că atacul a fost provocat de Ucraina.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Dacă ar fi detonate, acestea nu ar deteriora reactoarele, dar ar crea o imagine că bombardamentul a fost efectuat de partea ucraineană", a transmis armata ucraineană.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU monitorizează centrala de la Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) încearcă să obțină un acord prin care să se asigure că centrala este demilitarizată și că nu reprezintă un pericol. Rafael Grossi, directorul general AIEA, a vizitat d emai multe ori centrala după ocuparea acesteia de ruși, pentru a avea siguranța că nu există posibilitatea niciunui pericol. Grossi a încercat să obțină de la ruși și un acord prin care aceștia asigură că vor feri de bombardamente centrala.

Citește și: NATO își protejează statele. Stoltenberg: ”NATO este aici pentru a proteja fiecare aliat, fiecare centimetru al teritoriului NATO”

Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, a declarat că Rafael Grosii nu și-a îndeplinit scopul de a apăra centrala. Acesta l-a acuzat pe directorul general AIEA de orice viitor atac de la centrală.

"Orice dezastru la Zaporojie ar fi putut fi prevenit dacă (Grossi ar fi fost) clar de la bun început. Adică, acest om este mai mult un clovn. Iar când va avea loc un dezastru, el va spune că nu au avut nimic de-a face cu el şi că au avertizat asupra pericolelor", se pare că a declarat pentru o televiziune ucraineană, Mihailo Podolik.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si