"Satele mor fara medici". In unele locuri, uitate de lume, medicul apare doar ca sa constate decesul. Medici de familie, unitati de primiri urgente, nimic nu exista aici. Ai moartea asigurata
Bolnavi care se sting, asteptand zadarnic vindecarea. Dispensare ce stau sa se prabuseasca peste bietii suferinzi sau sunt, pur si simplu, ferecate ferecate cu lacat. Medici de familie preocupati doar sa aiba cat mai multi pacienti pe liste ca sa încaseze bani, nu sa îi si trateze pe bietii oameni. E imaginea teribila a unei Romanii bolnave. Sunt sate intregi, cu mii de locuitori, care plang dupa doctori. Colegii mei Claudiu Mocan si Ionut Mihalcea le-au luat la pas si vin cu imagini care te cutremura. Urmariti campania stirilor Kanal D "Satele mor fara medici"!
Romania 2017... sau Evul Mediu? Peste noua milioane de suflete de la sate resimt din plin durerea unei rani deschise crestata pana la os de un sistem putred.
Ei sunt cei pe care dezinteresul autoritatilor ii condamna la suferinta. In lipsa medicilor care sa ii trateze, bat kilometri cautand vindecarea.
Sau duc boala pe picioare pana cand cad la pat...si se sting. Fara o raza speranta.
Lacrimi amare ii scalda obrajii, iar printre suspine, biata batrana ne povesteste cat de teribila e lupta cu boala intr-un sat uitat de lume din Moldova.
"Greu tare. Cum ma vedeti asa ma descurc. Tare, tare, dar ce sa fac?
Sunteti singura, nu?
Singura.
N-am pe nimeni, nici baieti, nimic"
Semiparalizata si fara niciun umar pe care sa planga, e biciuita de durere. De mai bine de un an, de cand in comuna n-a calcat picior de medic, numai asistentul social de la primarie ii mai trece pragul casei. Mai grav e ca este fortata sa isi cumpere medicamentele care ii prelungesc agonia la pret intreg. In sat nu exista doctor care sa ii prescrie reteta compensata.
"Am fost nevoita ca sa iau intreg. Un milion si trei sute, patru sute lunar"
"Acum mai vorbesc, dar cand ma supar sau ma gandesc la greutatile mele iar incalcesc vorbele, le dau peste cap"
E revoltator, dar scenele se repeta obsesiv in satele romanesti. In judetul Vaslui, 2500 de suflete din 7 localitati sunt la mila Domnului. Ori ii fereste pe oameni de boli, ori ii o minune ii salveaza cand sunt tintuiti la pat.
Multi au ajuns sa isi doreasca moartea.
De vreme buna, dispensarul din comuna Coroiesti e ferecat cu lacat. Niciun medic nu vrea sa vina aici.
Cristian Lungu, primarul comunei Coroiesti: "Nu ar veni la Coroiesti doua, trei zile pe saptamana, dupa un program stabilit, ci ar lua numai oamenii ca sa poata castiga banii, banuiesc"
De pe urma acestor interese meschine, de tras au...
tot bolnavii. Sunt nevoiti sa umble zile la rand, cum pot, prin alte parti, chiar si pentru o simpla reteta.
"Suntem foarte suparati ca nu avem doctor. Acum vin de la Barlad, ca am dus fisa medicala... Nici nu stiu unde sa o duc"
"Si trebuie sa bateti kilometri intregi si pentru o reteta.
"Pai, da. 80 dus, 80 intors.
Si cu o pensie de 4 milioane. E greu"
"Asta e rau. Nu da de aici. Te duci la Barlad, apoi vii cu reteta inapoi sa o iei"
Vorbe amare, realitate crunta. In satele romanesti, oamenii mor asteptand vindecarea.
"Asa merg acum. Muncesti o viata si cand esti batrana nu mai poti"
Abia se taraste prin casa si aceasta batrana, ajutata de un cadru metalic.
"N-avem medic, nu avem cine sa ne aduca pastilele. De unde sa le luam. Cu inima, cu picioarele, cu toate..."
Nu e de mirare ca oamenii si-au pierdut increderea in doctori. Se trateaza cu rugaciuni si leacuri babesti. Pe acest copil l-am gasit bolnavior si ca sa-l scape de chin mama i-a dat pastile dupa capul ei. Cine sa-l fi consultat? Cine sa-i fi recomandat un tratament? Se intreaba disperata femeia.
"Daca nu avem doctor de familie... Nu vrea sa auda de spital. Cand ii spun sa chem salvarea, plange. Nu vrea. Si l-am tratat eu in felul meu"
"Ne tratam si noi cum da Dumnezeu, ce sa facem?"
"Si urgentele medicale? Aaaa, un calvar. Nici nu mai e urgenta... e altceva"
"Cum nu se poate mai rau... Urgenta nu mai e urgenta, e o adevarata lupta"
In aceste sate parca blestemate, lupta se da si dupa moarte. Raposatii nu pot fi ingropati fara un certificat de deces, iar hartia ar trebui eliberata tot de medicul de familie... pe care ia-l de unde nu-i!
"Avem un medic dintr-o comuna invecinata care acopera partea de deces, vine si vede decedatul, intocmeste actul... dar va dati seama ca e un chin, pentru ca nu e din comuna noastra"
Un iad e viata si-n satele prin care mai trec doctorii din cand in cand. Acolo, altul e necazul. Pacientii sunt tratati cu program scurt: o zi pe saptamana, cateva ore. Atat se pot imbolnavi. Suna ridicol, dar e starea de degradare umana in care sistemul i-a impins pe cei ce n-au avut noroc sa se nasca la oras. Despre aceste drame, maine, intr-un nou episod al campaniei "Satele plang dupa medici"...
"Ce sa fac, daca Dumnezeu nu ma ia? Stiu, mi-a spus in vis, mai ai atat de trait, dar cred ca mor cu zile, daca nu ma ingrijeste nimeni, nu ma duce la doctor".