Close sidebar
Close sidebar

"Satele mor fara medici" - Traiul crunt pe care il duc locuitorii din zonele in care nu exista nici macar un dispensar - "Mi-au zis sa ma pregatesc de moarte, ce altceva sa mai fac"

In satele romaneşti, uitate de toti, oamenii ar trebui sa se imbolnaveasca dupa un program strict. Suna ridicol, dar e crunta realitate. Prin multe comune, doctorii sunt simpli purtatori de halate albe, pe care multi nu i-au vazut niciodata la fata. Vin cateva ore pe saptamana. In rest Dumnezeu cu mila.

Stirile Kanal D,


DISTRIBUIE
acest articol

O scena terifianta din viata Tincai Marin, o femeie tintuita la pat din satul vrancean Boghesti. In urma cu cativa ani a suferit un accident vascular. De atunci traieste ca in iad.

Indura atata suferinta ca e secata si de putere si de lacrimi. Daca nu Dumnezeu, atunci cine? Comuna Boghesti nu are medic de familie. Pacientii i-a luat pe hartie un doctor de la oras, care mai trece sa-i vada din cand in cand. In unele saptamani, deloc, se plang oamenii. Cand am ajuns acolo, era asteptat cu ardoare in fata dispensarului. Degeaba!

"Medicul vine o data pe saptamana, miercurea. Avem asistentul aici, asistentul social. Pai, da, dar el ce poate sa va faca? Luat tensiune, pentru oamenii batrani", spun oamenii.

Daca pana la dispensar ii e greu doctorului sa ajunga, nu-i de mirare ca acasa la cei grav bolnavi nu se duce nimeni.

Ce daca legea ii obliga pe medici sa o faca? 

Asa ca "doctor" ii e sotul, bolnav si el. O ingrijeste pe sarmana femeie cum se pricepe mai bine." Are amorteala, dureri, umflaturi la genunchi, dar nu actioneaza cu nimic. Ii fac frectie degeaba", spune barbatul.

Citeste si: Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal- kanald.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

O data pe saptamana e nevoit sa o duca, asa cum poate, la spital, la peste 30 de kilometri distanta. Un adevarat chin. "La fiecare internare trebuie sa plece de acasa cu cate 1 milion... 15 milioane. Transportul... mai dai la surori... Trebuie sa le dai.", mai expica el.

Cui sa-i pese de calvarul acestei femei, de vreme ce autoritatile i-au taiat si ajutorul de handicap.

Au socotit ca un astfel de om nu are nevoie de sprijin in casa.  "Am fost la comisie la un an de zile, i-au taiat drepturile si apoi, la doua zile, am fost sa fac contestatie. Am facut-o, dar e buna facuta. Au zis ca nu mai are dreptul la ajutor banesc. Au zis ca eu sunt obligat sa o intretin. Dar am si eu medicamentele mele pe care le iau", spune batranul.

Pe alta ulita se scrie inca o drama. O femeie sta neclintita langa mama ei, imobilizata la pat. De doctori nici nu mai vrea sa auda.   "Aici n-are numai gumele alea in spinare si te consulta. In rest, nimic. Mai zice cateodata, daca esti batran, trebuie sa ai treaba cu popa. Cat vrei sa traiesti?", spune ea.

Mai fac haz de necaz oamenii... dar e socant un astfel de raspuns trantit in fata unui om necajit. "Ei sunt milionari si sunt si puscariasi... E o tara distrusa de hoti. N-ai ce sa le faci", isi exprima ei offurile

Parasim Moldova si ne mutam in sudul tarii, la Dolj. In comuna Terpezita, monitorizata video cu bani europeni, oamenii mor cu zile.

A ajuns la capatul puterilor. Are 87 de ani, iar in ultimii 6 s-a chinuit asa cum il vedeti: intr-un scaun cu rotile. Spune ca n-are niciun ajutor de la stat si nici de serviciile medicale, care ii sunt vitale, nu are parte. "Ce sa fac, daca Dumnezeu nu ma ia? Ma uit in cer si in pamant. Toata noaptea ma intreb ce-o fi cu mine? Cat oi mai trai? Ca mie nu imi convine... Sa fii asa al nimanui", spune batranul.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"A venit acum doi ani pe aci, pe deal si am intrebat, Doamna, eu ce fac? Mai imi trece? Si zice: Sapa si lopata. Pai, cum, nu dai pe la mine, sa ma mai controlezi? Nu are niciun rost sa te controlez. Esti batran. Sa te pregatesti. Doctora nici nu zicem ca avem... Nici nu stie unde stam, ce facem. Adica stie unde stam, dar nu vrea sa vina", mai spune el.

Ca-n evul mediu traiesc si satenii din Caciulatu, rupti de lume. 10 kilometri au de mers pe un drum jalnic pana la primul dispensar. "Aici nu e, la noi in sat. Si cat e pana acolo. 9 kilometri. Cu ce se duc oamenii. Cu ocazie, cu carutele, pe jos", spun localnicii.

"Am avut nevoie dar cu ce sa ma duc 9 km? Pe jos? Ca eu nu mai pot sa merg in picioare Stiti ce pot sa fac? Dau un telefon la 112, daca vrea sa vina. Daca nu...", isi plang de mila acesti batrani.

E trist... dar aici au adus guvernele din ultimii ani viata la tara. Si.. ca un paradox, acolo unde exista dispensare noi... nu sunt medici, iar unde ar fi cine sa ii trateze pe bolnavi dispensarele se prabusesc peste ei.

Medicul din comuna doljeana Terpezita e in razboi cu autoritatile locale de vreme buna. Poate si de aceea n-are timp sa treaca pe la toti cei inscrisi pe listele ei. Maine, intr-un nou episod al campaniei "Satele mor fara medici" veti vedea muzee ale groazei... care, in acte sunt spitale. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI