Savanții chinezi spun că au identificat de ce anumite celule din sistemul imunitar își pierd capacitatea de a detecta și combate tumorile și afirmă că știu cum să le repare.

Citește și: Ai un IQ peste medie dacă vezi cerbul ascuns în imagine în maxim 13 secunde

Studiul apărut într-o revistă medicală oferă „noi strategii” pentru a îmbunătăți tratamentele de imunoterapie bazate pe "ucigașii naturali" din sistemul imunitar.

Citește și: VIDEO| Ea este femeia care s-a iubit cu un delfin. Experimentul NASA care s-a soldat cu moartea delfinului Peter

Potrivit SCMP.com , celulele ucigașe naturale (NK) ale sistemului imunitar pot recunoaște și ucide tumorile și celulele infectate cu virus într-un stadiu foarte incipient.

Din păcate, majoritatea celulelor tumorale în stadiu avansat reușesc cumva să evite detectarea sistemului imunitar.

Descoperirea importantă în imunoterapie

Conform studiului citat, condus de o echipă de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China, a descoperit un mecanism necunoscut anterior implicat în modul în care tumorile evită sistemului imunitar.

Descoperirea ar putea ajuta la căutarea unei modalități de a restabili funcția celulelor ucigașe (natural killers- NK).

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Peștele-vampir a fost descoperit pe o plajă din Olanda. Cu ce se hrănește acesta

„Studiul oferă noi strategii pentru îmbunătățirea tratamentelor de imunoterapie cu celule NK”, au spus autorii, într-un comunicat de presă pe site-ul Academiei Chineze de Științe.

Cercetătorii au folosit microscopia pentru a vizualiza topologia suprafeței celulelor NK din interiorul și din exteriorul tumorilor și au descoperit diferențe vizibile, potrivit studiului publicat în revista Nature Immunology.

Descoperirea ar putea ajuta la căutarea unei modalități de a restabili funcția celulelor ucigașe anti-cancer

Descoperirea ar putea ajuta la căutarea unei modalități de a restabili funcția celulelor ucigașe anti-cancer

[Sursa foto: PixaBay]

Celulele ucigașe, adormite în tumorile avansate

Celulele NK din tumorile îndepărtate de la pacienții cu cancer hepatic au fost comparate cu celulele NK din ficat normal și din sângele periferic.

Suprafețele membranei celulelor NK sănătoase au fost acoperite cu denivelări, spre deosebire de suprafața tumorilor care aveau foarte puține proeminențe.

Citește și: O femeie de 44 de ani s-a stins din viață după ce a mirosit un parfum. Ce substanță conținea, de fapt, parfumul?

Cercetătorii au examinat dacă lipsa proeminențelor este legată de modul în care tumorile evită sistemului imunitar.

Ei au descoperit că celulele NK intra-tumorale- luate din interiorul tumorii- nu au putut intra în contact cu celulele tumorale.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Studiul a concluzionat că celulele NK normale folosesc proeminențele membranei pentru a recunoaște și capta celulele tumorale și pentru a promova interacțiunile dintre celule pentru a forma sinapse imunologice.

Interacțiunea este esențială pentru activarea și reglarea răspunsului imun, care joacă un rol critic în combaterea infecțiilor și a cancerului, potrivit autorilor.

Dar celulele NK prinse în tumorile în stadiu avansat și-au pierdut proeminențele și capacitatea de a forma sinapsele imunologice necesare pentru a ucide celulele canceroase.

Cum pot fi restaurate "celulele ucigașe"

Savanții chinezi au descoperit, de asemenea, o reducere semnificativă a nivelului general al unei componente importante din membranele celulare, sfingomielina (SM), în celulele NK intra-tumorale, care părea să contribuie la suprafețele lor mai netede.

Studiu oferă și soluția pentru restaurarea celulelor imunitare: inhibitorii care vizează sfingomielinaza- o enzimă care descompune SM în alți compuși- pot crește semnificativ nivelurile de SM din membranele celulelor NK, restabilind proeminențele și îmbunătățind capacitatea acestora de a recunoaște și ucide.

Cercetătorii au folosit doi inhibitori pentru a bloca selectiv catabolismul SM în membranele celulare, rezultând o creștere evidentă a formării proeminențelor membranei în celulele NK intra-tumorale, arată studiul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si