Scade valabilitatea certificatului Covid. După 9 luni de la vaccinare, rămâi fără document valabil
Valabilitatea certificatului verde la nivelul UE urmează să fie limitată la 9 luni după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă, putând fi prelungită doar după doza booster.
Author: Sorin Negru vineri 26 noiembrie 2021 , 08:46
Comisia Europeană a făcut joi o serie de recomandări care schimbă regulile după care vom putea circula în Europa după 10 ianuarie. Concret, Comisia recomandă ţărilor din Uniunea Europeană solicitarea dozei a treia, numită „booster”, pentru o vacanţă fără restricţii.
De asemenea, Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) recomandă statelor să accelereze vaccinarea cu doza booster, în contextul unui val 5 pandemic în cea mai mare parte a Europei.
Anunțul Comisiei Europene: termen de expirare de 9 luni la certificatul verde
Comisia Europeană a propus joi ca, începând din 10 ianuarie 2022, valabilitatea certificatului verde să fie limitată la 9 luni după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă şi a deschis de asemenea posibilitatea prelungirii acestei valabilităţi după administrarea dozei booster.
„Comisia propune axarea mai pronunţată pe abordarea "bazată pe persoană" pentru măsurile legate de călătorii şi o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de nouă luni după schema principală de vaccinare”, a transmis Comisia Europeană.
Regulile jocului se schimbă la 10 ianuarie 2022
Decizia CE s-a luat după ce ECDC a comunicat că doza booster se face la 6 luni de la vaccinarea completă la care s-a adăugat o perioadă suplimentară de 3 luni pentru a se asigura că toate campaniile naţionale de vaccinare pot asigura dozele necesare.
Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a prezentat la o conferinţă de presă detaliile acestei recomandări, menţionând că Bruxelles-ul propune extinderea certificatului de vaccinare şi după vara viitoare „ca măsură pentru a facilita libera circulaţie în siguranţă” în interiorul UE.
Deocamdată, nu există studii care să abordeze în mod expres eficacitatea dozei booster asupra transmiterii COVID-19 şi, prin urmare, nu este posibil să se determine o perioadă a valabilităţii certificatului verde în acest caz.
CE va monitoriza îndeaproape dovezile ştiinţifice nou apărute cu privire la această problemă, şi pe baza acestora, dacă este necesar, va propune o perioadă de valabilitate pentru certificatele de vaccinare eliberate în urma inoculării dozei booster, a transmis instituţia.