Scădere istorică a prețului petrolului. Carburanții s-ar putea ieftini
Preţurile petrolului s-au prăbuşit, pierzând peste un sfert din valoare, şi se îndreaptă spre cel mai mare declin din ultimii 29 de ani
Preţurile petrolului s-au prăbuşit luni, pierzând peste un sfert din valoare, îndreptându-se spre cel mai mare declin consemnat într-o singură zi din ultimii 29 de ani, după ce Arabia Saudită a declanşat un război al preţurilor pe o piaţă deja afectată de impactul epidemiei de coronavirus asupra cererii la nivel global, transmite Reuters.
Arabia Saudită a redus preţurile oficiale de vânzare ale petrolului şi a făcut planuri pentru creşterea livrărilor de ţiţei de luna viitoare.
Citeste si: Suspiciune de toxiinfecţie alimentară la o pensiune din Braşov. 21 de persoane au fost duse la spital
Contractele futures pentru petrolul Brent, de referinţă la Londra, erau la ora 06:50 GMT (08:50 ora locală) în declin cu 11,81 dolari, respectiv cu 26%, la 33,46 dolari pe baril, iar în timpul tranzacţiilor preţul a coborât la 31,02 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din 12 februarie 2016. Petrolul Brent este pe care să înregistreze cel mai grav declin zilnic din 17 ianuarie 1991, când preţurile au scăzut la începutul primului Război din Golf.
Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) înregistrează o scădere a preţului de 11,48 dolari, respectiv de 28%, la 29,8 dolari pe baril, după ce atins 27,34 dolari pe baril, de asemenea cel mai redus nivel din 12 februarie 2016. Preţul petrolului WTI se îndreaptă la spre cel mai grav declin din istoria sa, care l-ar depăşi pe cel de 33% consemnat în ianuarie 1991.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Horoscop 9 martie 2020. Ziua în care se schimbă destine
“Perioada acestui mediu de preţuri scăzute ar trebui să fie limitată la câteva luni, dacă impactul virusului pe piaţa mondială şi asupra încrederii consumatorilor nu va declanşa viitoarea recesiune”, a spus Keith Barnett, vicepreşedinte pentru analize strategice la firma ARM Energy din Houston.
Disensiunile din cadrul aşa-numitului OPEC+, format din OPEC plus alţi producători, inclusiv Rusia, au pus capăt cooperării din ultimii trei ani pentru susţinerea pieţei.
Arabia Saudită doreşte să crească producţia de petrol la peste 10 milioane de barili pe zi, din aprilie, după încheierea actualului acord de limitare a livrărilor, la sfârşitul lunii martie, au declarat două surse apropiate situaţiei.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Saudiţii au redus weekendul trecut preţurile oficiale de vânzare a petrolului din luna aprilie, pentru toate tipurile de ţiţei şi către toate destinaţiile, cu 6-8 dolari pe baril.
Citeste si: România suspendă zborurile către Italia din cauza coronavirusului
Între timp, măsurile luate de China pentru a ţine sub control epidemia de coronavirus au perturbat economia celei de-a doua mari economii a lumii şi au redus livrările de petrol către cel mai mare importator de ţiţei din lume. Iar răspândirea virusului în alte economii majore, cum ar fi Italia şi Coreea de Sud, şi numărul tot mai mare de cazuri din Statele Unite au amplificat îngrijorările că cererea de petrol va scădea în acest an.